open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Rusi i NATO oči u oči na Jadranu
Gotovo je panika zavladala u NATO-u proteklog vikenda kada su prošle sedmice ruski ratni brodovi uplovili u Jadransko more.
22.08.2022. u 14:33
get url
text

Razarač Admiral Tributs (783) klase Udaloj, obavještajni brod Vasiliy Nikitich Tatishchev (SSV231) te krstarica Varyag (011) klase Slava ušli su jedan za drugim i pozicionirali se u srednjem i južnom Jadranu. Dok su se turisti mirno brčkali po hrvatskoj i italijanskoj obali, krstarica Varjag čiji je sestrinski brod Moskva potopljen u maju ove godine u blizini Odesse zajedno sa svojim razaračem u pratnji Admiral Tributs klase Udaloj izazivali su NATO na tipični hladnoratovski dvoboj u međusobnoj brzini pripreme oružanih sistema za dejstvo i međusobno agresivno manevrisanje nakon kojueg su napustili Jadran.

Sve je to elektrosnki snimao i promatrao obavještajni brod Vasiliy Nikitich Tatishchev koji je načičkan raznim dalekometnim senzorima i radarima za osmatranje zračnog prostora, površine i ispod površine mora. Prema pipsanju talijanskog lista "La Republica" talijanska ratna mornarica rasporedila je fregatu Bergamini (F590) u srednjem Jadranu, podmornicu Lombard (S524), fregatu Marceglia (F597) u južnom Jadranu i fregatu Libeccio (F572). Osim toga, prema Itamilradaru, osmatrački avion ATR P-72A talijanskog ratnog zrakoplovstva i Boeing P-8A američke mornarice iz Sigonelle sudjelovali su u operacijama kontrole ruskih plovnih jedinica.

Međutim ova flotna formacija nije bila toliko predmet interesovanja mornaričkih patrolnih aviona NATO-a sa ultramodernim senzorima, već pretpostavka da su podmornice pratile ove velike površinske ratne brodove Ruske Federacije. Pretpostavlja se da su podmornice unaprijeđene serije 636 klase "KILO" uplovile u vode Jadranskog Mora zajedno sa ruskim površinskim ratnim brodovljem. Radi se o zadnjioj seriji ovih ruskih napadajnih dizel-električnih podmornica koje su građene za protiv-brodsku i protiv-podmorničku borbu, za gađanje ciljeva na kopnu, uporedo sa ulogom polaganja mina i transportom specijalnih snaga. Problem je što su ove podmornice isuviše tihe u svojoj podvodnoj plovidbi za NATO sonare i senzore pretraživanja podvodnih površina, a zato su i dobile zloglasni nadimak Silent Assassins - Tihe ubice. Satima su Amerikanci pretraživali Jadran sa svojim specijalizovanim patrolnim avionima Boeing P-8 Poseidon. Da li su otkrili ruske podmornice nije poznato, ali njihova ruta kretanja pokazuje da se radilo o intenzivnoj pretrazi srednje akvatorije Jadrana.

Podmornice klase "KILO" su podmornice srednje površine i predstavljaju vrlo sposobna borbena plovila čija je glavna karakteristika da sa svojim raketnim i torpednim naoružanjem mogu gađati više meta pod vodom, na vodi, kopnu i u zraku odjednom, odnosno u salvama na daljinama od 150, 300 i 2500 kilometara.

Pretpostavlja se da podmornice imaju i senzore dužinom cijelog trupa, što im omogućava aktivno i pasivno pretraživanje sonarom, kao i vučne sonare. Detalji o dometu i mogućnostima ove opreme su uglavnom nepoznati, jer se stalno poboljšavaju. Podmornica ima šest torpednih cijevi kalibra 553 mm, a naoružana je sa običnim i vođenim torpedima tipa SET-80 Shkval, kao i protubrodskim i vođenim krstarećim raketama more - kopno 3M54 Kalibr dometa od 300 do 2500 km. No, ono što ove podmornice čini iznimno opasnim je njihova pogonska grupa. Potpunu enigmu za zapadne vojne analitičare predstavlja novi ruski sistem alternativnog pogona. Pretpostavlja se da radi o sistemu pogona baziranom na tzv. CHPC-G generatorima (Combined, Heat, and Power Cooling – Gensets), koji su pouzdani, bešumni i oslobođeni svake vrste vibracija. Ovakvi mehanički sklopovi imaju 50% manje dijelova od standardnih podmorničkih dizel generatora i mogu da rade i do 40.000 sati bez većeg remonta, a daju pogon podmorničkim elektromotorima puneći njihove baterije ili ih direktno napajajući strujom od po 500 KW po generatoru. Koristeći CHCP generatore, dizel-eletrična podmornica može ostati pod vodom 45 dana i duže.

Posadu ovih ruskih podmornica čini od 37 do 41 člana uz mogućnost prihvata i manje operativne grupe specijalnih jedinica sa kompletnom opremom. Dugačke su 68 metara i deplasman istisne težine im iznosi od 1780 do 2000 tona. Trup podmornice navodno može izdržati 7.2 bara pritiska po kubnom metru i vjeruje se da ova plovila mogu zaroniti na 250 do 300 metara dubine. Maksimalna brzina pod vodom im iznosi 22 čvora dok se na površini vode uz pogon na dizel mašine mogu kretati brzinom od 10 čvorova. Autonomija kretanja im iznosi 6700 nautičkih milja, a pod vodom mogu ostati 45-50 dana. Opremljene su sa dva dizel generatora koja u kombinaciji daju 3200 KS odnosno 2,5 mW i sa jednim elektromotorom koji pokreće podmornicu sa snagom od 5576 KS ili 4,1 mW. Naravno, opremljene su i sa nepoznatim brojem CHCP generatora. Svi ruski ratni brodovi napustili su Jadran za sada...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.