open-navfaktor-logo
search
17. dan agresije
Rusi granatirali onkološku bolnicu u Mikolajevu, BBC javlja da su na samo 25 kilometara od centra KIjeva
U većini ukrajiniskih gradova u subotu ujutro, 17. dana ruske agresije na ovu državu, oglasile su sirene za uzbunu i stanovništvo je spas od novih napada ruske vojske potražilo  u skloništima.
12.03.2022. u 08:12
get url
text

Ruske trupe granatirale su regionalnu onkološku bolnicu u gradu Mikolajevu na jugu Ukrajine, objavio je na Facebooku šef gradske regionalne zdravstvene uprave Maksim Beznosenko.
 
- Samo kreten može napasti slabe. Oni slabi su naši pacijenti. Upravo su ova čudovišta granatirala onkološku bolnicu. Bolnicu koja pruža njegu pacijentima s rakom iz cijele regije Mikolajev - naveo je u objavi od 11. marta.
 
Prema Beznosenku, granatiranje nije izazvalo značajnu štetu.
 
Ministarstvo odbrane Velike Britanije, navodi BBC, objavilo je da je "većina" ruskih snaga udaljena 25 km od centra Kijeva. Na drugim mjestima, gradovi Černihiv, Harkov, Mariupolj i Sumi su opkoljeni i suočeni su s teškim granatiranjem, dodaje se.

Kako javljaju lokalni mediji, sirene su se oglasile u Kijevu, Lavovu,  Odesi, u Harkovu i Čerkasiju, kao i u regiji Sumi na sjeveroistoku zemlje. Eksplozije su se čule i u gradovima Nikolajev, Dnjepar i Kropivnjicki, prenosi BBC.

Prema izvještajima medija, ruske snage  u petak su se u okolini Kijeva pregrupisale i danas se očekuje novi napad na ovaj grad. Satelitske snimke pokazuju da ruska vojska koristi artiljeriju dok se približava gradu.CNN prenosi da se borbe nastavljaju na rubovima Kijeva, a gradske vlasti navode da je i dalje najopasnije na sjevernim dijelovima, uključujući predgrađa Buču, Irpin i Hostomel, kao i područje Višorod nešto dalje na sjeveru od Kijeva. Borbe su eskalirale i u Brovariju, istočno od grada.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko kazao je za CNN da glavni grad  Ukrajine ima dovoljno za zaliha, uključujući i hranu i medicinske potrepštine, za jednu do dvije sedmice, u slučaju da ostane u potpunosti odsječen.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.