open-navfaktor-logo
search
Oglasio se i NATO
Rusi gomilaju snage na granici: Blinken izrazio američku podršku Ukrajini
Američki državni sekretar Antony Blinken u utorak je ponudio punu podršku Sjedinjenih Država Ukrajini u sukobu s Rusijom dok je NATO pozvao Moskvu da prekine s gomilanjem vojnika na ukrajinskim granicama.
13.04.2021. u 17:11
get url
text

Blinken, koji se vratio u Bruxelles samo nekoliko sedmica nakon inauguralne posjete Evropi kao šef diplomatije predsjednika Joa Bidena, izjavio je novinarima da "SAD čvrsto stoje iza suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine". Kazao je da će raspravljati o ukrajinskim ambicijama da se jednog dana pridruži NATO-u.

Blinken se sastao s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom, u intenziviranju diplomatije nakon što su ministri vanjskih poslova Grupe sedam osudili povećanje broja ruskih vojnika kod ukrajinske granice, za koje Zapad tvrdi da je učinjeno bez objašnjenja.

Ponavljajući stavove generalnog sekretara NATO-a Jensa Stolteenberga, koji se ranije sastao s Kulebom, Blinken je izjavio da Moskva gomila svoje snage, u njihovom najvećem jačanju od 2014., kada je sukob buknuo između Ukrajine i Rusije i Moskva je anektirala Krim od Ukrajine.

Blinken je upozorio na ruske "veoma provokativne akcije" dok je Stoltenberg izjavio da su ruski vojnici spremni za borbu.

- U posljednjim je sedmicama Rusija pomjerila hiljade vojnika spremnih za borbu prema ukrajinskim granicama, u najvećem gomilanju ruskih vojnika od nelegalne aneksije Krima u 2014. - izjavio je Stoltenberg.

- Rusija mora okončati to vojno gomilanje u i oko Ukrajine, prekinuti svoje provokacije i odmah započeti s de-eskalacijom - kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s Kulebom.

Ruske novinske agencije navele su riječi ministra odbrane Sergeja Šojgua da Rusija poduzima mjere da se odgovori na, kako ju je nazvao, prijeteću vojnu akciju NATO-a, uključujući i provjere borbene spremnosti i vojne vježbe.

Agencije navode Šojguove riječi da NATO planira razmjestiti 40.000 vojnika i 15.000 pripadnika vojnog osoblja u blizini ruske teritorije. Zapadni vojni savez negira takve planove.

Rusija je danas također nazvala Sjedinjene Države „protivnikom“ i poručila je da američki ratni brodovi ostanu podalje od Krima, koji ima stratešku lokaciju u Crnom moru kojim sve češće patroliraju NATO brodovi, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.