open-navfaktor-logo
search
Poziv za pomoć
Rusi dali novi ultimatum braniteljima Mariupolja, oni poručili: Živimo posljednje sate
Ukrajinskim snagama u Azovstalu rusko ministarstvo odrane dalo je novi ultimatum, prenosi BBC.
20.04.2022. u 07:38
get url
text

- Ruske oružane snage, temeljene isključivo na humanitarnim načelima, ponovno predlažu da borci nacionalističkih bataljona i strani plaćenici prestanu s vojnim operacijama od 14 sati po moskovskom vremenu 20. aprila i polože oružje – saopćilo je rusko ministarstvo odbrane.

Niti jedan ukrajinski vojnik nije prihvatio ponudu u utorak, stoji u saopćenju ministarstva.

U objavi na Telegramu, Gradsko vijeće Mariupolja je reklo da uprkos brojnosti ruskih trupa u gradu, još nisu uspjeli zauzeti Mariupolj, pa "žele sravniti" čeličanu. Nadalje, navodi se da Rusiju nije odvratila činjenica da se i civili sklanjaju u kompleks.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je situacija i dalje teška i bez ikakvih promjena, a sudbina hiljada civila ostaje nepoznata.

- Živimo možda svoje posljednje dane, pa i sate - rekao je komandant ukrajinskih vojnika koji su pod ruskom opsadom u Mariupolju, pozivajući međunarodnu zajednicu da ih "izvuče" iz okruženog grada, u poruci objavljenoj u srijedu na Facebooku.

- Neprijatelj je deset puta brojniji od nas – kazao je Serhij Volina iz 36. mornaričke brigade ukopane u željezari Azovstal u Mariupolju, na jugoistoku Ukrajine.

- Pozivamo i molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritorij trećih zemalja - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.