open-navfaktor-logo
search
Mirza Čelik
Rukovodstvo TVSA samostalno odlučuje o prijenosu sjednica
Dobili smo odgovor rukovodstva TVSA da su kontaktirali RAK i odlučili su da ne prenose sjednicu direktno s obzirom da je izborna kampanja i da se sjednica ne pretvori u predizborni skup, otkrio je Čelik, povodom posljednjih događanja na sjednici Kolegija Skupštine KS
19.09.2018. u 22:37
get url
text
Mirza čelik

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo opozicione političke stranke žestoko su kritikovale kantonalnu televiziju TVSA koja je ranije saopćila da neće prenositi nastavak ranije započete sjednice Skupštine jer želi poštovati preporuku Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) zbog predizborne kampanje.

Opozicioni zastupnici optuživali su SDA da ne dozvoljava direktan prijenos, a ove, kako kaže, neosnovane kritike i podmetanja pojasnio nam je danas nakon sjednice Mirza Čelik, šef zastupničkog Kluba SDA u Skupštini KS.

- Na početku sjednice kolega Mirsad Pindžo tražio je da se Skupština izjasni zašto TVSA ne prenosi direktno sjednicu. Na pauzi smo održali sjednicu Kolegija na kojoj prisustvuju predstavnici pozicije i opozicije. Dobili smo odgovor rukovodstva TVSA da su kontaktirali RAK i odlučili su da ne prenose sjednicu direktno obzirom da je izborna kampanja i da se sjednica ne pretvori u predizborni skup, a onda bi RAK sankcionisao TVSA – kazao je Čelik.

Televizija Sarajevo donijela je odluku da se sjednica snima, a da se poslije završetka napravi prilog sa sjednice za Sarajevsku hroniku. Nakon toga su glasali svi zastupnici da TVSA sjednicu prenosi direktno i kada smo zakazali novu pauzu da se to ostvari nije bilo kvoruma i sjednica je prekinuta, pojašnjava Čelik.

Nastavak sjednice ponovo je zakazan za 9. oktobar kada se okončaju Opći izbori u BiH.

Odgovarajući na optužbe opozicija da je SDA zabranila direktan prijenos jer su strahovali od izvještaja o poslovanju javnih preduzeća, zdravstvenih ustanova i zavoda Čelik je kazao:

- O javnim preduzećima sve što je opozicija imala reći mogli su građanima saopćiti putem svojih medija. Mogli su i poslije jučerašnje sjednice Skupštine KS sazvati pres konferenciju i ispričati što su željeli, a pošto nisu imali šta kazati odustali su.

Odustali su jer su skoro sva javna komunalna preduzeća za vrijeme našeg mandata dobro dobro poslovala. Neka preduzeća po prvi put su poslovala sa dobitkom umjesto ogromnih gubitaka. Građanima Sarajeva pružaju sve bolje usluge. Sjetite se prije nekoliko godina kada smo imali velikih problema sa Toplanama, Sarajevogasom. Uvijek smo strepili hoće li biti gasa, jesu li Toplane spremne za grijnu sezonu. Ti strahovi već nekoliko godina ne postoje jer ima gasa i nema problema oko zagrijavanja stanova.

Svi parkovi u Sarajevu su uređeni. Trava se redovno kosi, a to prije nije bilo tako. Odvoz smeća se vrši i po nekoliko puta u sedmici a propisano je da se to čini samo jednom sedmično i rade u tri smjene - rekao je Čelik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.