open-navfaktor-logo
search
Različite interpretacije
"Rukovodstvo RS-a želi srušiti državu": Zašto se Dodik toliko trudi demantovati američke zvaničnike?
Tokom proteklih dana u Sarajevu odvijali su se sastanci članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa američkim zvaničnicima, nakon čega su uslijedile različite interpretacije sastanaka. Naime, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine demantovao je pomoćnicu državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država u Uredu za Evropu i Euroaziju Karen Donfried, ali i američkog senatora Chrisa Murphyja.
29.04.2022. u 14:08
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović i Dodik primili pomoćnicu državnog sekretara SAD-a: Amerika ostaje posvećena razvoju BiH

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva Milorad Dodik prije nekoliko dana primili su pomoćnicu državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Donfried. 

Tema razgovara je bila aktuelna situacija u BiH, reformski procesi i bilateralni odnosi između BiH i SAD-a.

U saopćenju Predsjedništva BiH naveli su kako je pomoćnica državnog sekretara naglasila partnersku i aktivnu ulogu Vlade SAD-a konstruktivnom dijalogu i reformama kroz brojne američke institucije i organizacije, a koje su prisutne u BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su ponovili opredijeljenost evropskom putu Bosne i Hercegovine, dijalogu kroz reformski proces i borbi protiv korupcije, stoji u saopćenju Predsjedništva, u cilju napretka i poboljšanja života svih građana.

No Donfried se, također, oglasila putem videosnimka na Twitter nalogu Američke ambasade, te poslala jasnu poruku:

- Danas sam jasno rekla da bojkotovanje, blokade i podrivanja države jesu destabilizirajući i opasni i da s tim treba prestati. U BiH se ponovo mora fokusirati na vraćanje funkcionalnosti državnim institucijama. SAD ne nastoji ukinuti Republiku Srpsku, ali SAD neće stajati po strani dok sadašnje rukovodstvo RS-a nastoji razbiti državu.

VEZANI TEKST - Donfried: SAD neće stajati po strani dok RS nastoji razbiti državu, ne postoji razlog za odlaganje izbora

 

Tako je nakon njenog videoobraćanja uslijedilo i videoobraćanje Dodika kazavši kako njena tvrdnja da "rukovodstvo RS-a želi srušiti državu" nije tačna, dodajući da mu je žao jer je došlo do različitih interpretacija tog sastanka.

- Zabrinjavajuće je da je neko sa tako visokog političkog nivoa spreman da interpretira sastanak na način kako se on nije desio – kazao je Dodik navodeći da je te tvrdnje Donfried "pokupila u političkom Sarajevu".

Dodik u istom videu govori i kako je i tokom sastanka, a i nakon njega ponovio da RS poštuje teritorijalni integritet i međunarodni suverenitet BiH.

No Dodik očigledno zaboravlja kakvu je poruku poslao samo nekoliko dana prije ovog sastanka na svečanoj akademiji povodom Dana grada Banja Luke.

- Ako hoćete slobodu, onda morate imati svoju državu, a naša država je Republika Srpska, a Banja Luka glavni grad – kazao je tom prilikom Dodik.

Džaferović je u intrevjuu za Faktor, također, prokomentarisao poruku pomoćnice državnog sekretara Donfried.

VEZANI TEKST - Džaferović za Faktor o ruskom utjecaju u BiH, Čoviću, Dodiku, presudi Mahmuljinu, američkim porukama...

 

- To su vrlo jasne poruke. Diplomate ovog ranga ne spominju često imena političkih aktera u negativnom kontekstu, a kada to urade, onda znači da su njihove namjere jako ozbiljne – kazao je on.

Također, tokom prošle sedmice američki senatori Komisije za vanjske poslove Jeanne Shaheen i Chris Murphy i senator Komisije za oružane snage Thom Tillis boravili su u službenoj posjeti u Sarajevu, gdje su se sastali sa članovima Predsjedništva BiH.

Senator Chris Murphy, nakon sastanka, u svom blogu podsjetio je da, otkako je prije više od dvadeset godina potpisan Dejtonski mirovni sporazum, u regionu je najteže održati mir u BiH jer je većina država stvorenih nakon raspada Jugoslavije i ratova '90-ih imala jednu dominantnu etničku grupu, dok su unutar granica BiH velike populacije Srba, Hrvata i Bošnjaka, a zatim se osvrnuo na poteze Dodika, te rekao:

- U posljednje vrijeme, najviše zbog tvrdoglavosti i separatističke retorike lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, izvršna vlast je zapala u krizu, nesposobna da donosi bilo kakve odluke. Kao rezultat toga, Dodik je, uz podršku Rusije, počeo da pravi planove za uspostavljanje vladinih institucija, koje čine samo Srbi. To bi moglo dovesti do građanskog rata i katastrofe za region - upravo onakav haos za koji bi Putin navijao i podsticao ga.

Zatim je Murphy prokomentirao i sastanak koji je održan u Predsjedništvu BiH.

- Dodik i hrvatski i bošnjački lideri bili su više zainteresovani da se međusobno svađaju nego da vode dijalog s nama. Sjedili smo "razjapljenih usta" dok su se oni međusobno "častili" uvredama i iznosili optužbe, očito zainteresovani samo za pogoršanje postojeće krize.

VEZANI TEKST - Članovi Predsjedništva BiH sa delegacijom Kongresa SAD-a: Razgovarano i o produženju misije Althea u BiH

Dali smo sve od sebe da im objasnimo kako se Amerika dugo bori sa istim problemima s kojima se i Bosna bori - obje naše nacije su multikulturalne i dijele vlast između jake nacionalne vlade i jakih državnih vlada. Ali jedva su nas slušali, a mi smo napustili sastanak duboko zabrinuti za kratkoročnu stabilnost ove važne zemlje – napisao je Murphy.

Naravno, nedugo nakon objavljivanja bloga reagovao je Dodik demantujući američkog senatora.

- Nikakve svađe niti vrijeđanja nije bilo između članova Predsjedništva BiH na sastanku sa Chrisom Murphyjem – naveo je na Twitteru Dodik.

Dalje, Dodik navodi kako je "protivnik bilo kakvog sukoba", kao i da "nikakvog ratnog sukoba u BiH nema ni na vidiku".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.