open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Belgiji
Rukovodilac operacije Althea odlučan da angažira kapacitete EUFOR-a i spriječi nestabilnosti u BiH
Šef Vojnog dijela Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u sa sjedištem u Briselu brigadir Edin Fako sastao se jučer u belgijskom Monsu sa komandantom operacija Evropske unije - operacije Althea, generalpukovnikom Brice Houdetom, koji je ujedno i zamjenik načelnika Vrhovne komande savezničkih snaga Evrope (Supreme Headquarters Allied Powers Europe – SHAPE).
03.03.2022. u 13:20
get url
text

Dok je evropska sigurnost u cjelini ugrožena ratom u Ukrajini, generalpukovnik Houdet je istakao važnost mira i stabilnosti u ovom regionu, a posebno u Bosni i Hercegovini. Rekavši to, on je istakao da je kao operativni rukovodilac operacije EU Althea u BiH veoma odlučan da angažira kapacitete EUFOR-a da spriječi bilo kakve pokušaje mogućih akcija koje bi dovele do nestabilnosti u BiH, saopćilo je Ministarstvo odbrane BiH.

U ime ministra odbrane BiH i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, brigadir Fako je iskoristio priliku da se zahvali generalpukovniku Houdetu na podršci u donaciji od 10 miliona eura za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH. Pored toga, brigadir Fako je u ime ministra odbrane BiH uputio poziv generalpukovniku Houdetu da posjeti odbrambene institucije u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.