open-navfaktor-logo
search
Sto godina poslije
Rukovali se potomci Habsburga i Gavrila Principa
Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franje Ferdinanda, i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa, pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir"
11.11.2018. u 20:09
get url
text

I dok su se svjetski čelnici okupili u Parizu na obilježavanju stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, dvoje ljudi našlo se u Grazu kako bi obilježili atentat koji je bio povod za njegov početak. 

Anita Hohenberg, prapraunuka austrijskog nadvojvode Franje Ferdinanda, i Branislav Princip, pranećak Gavrila Principa, pružili su ruke u sklopu događaja nazvanog "Rukovanje za mir".

- Bio je to njihov prvi susret. I bio je emotivan - rekao je organizator, austrijski umjetnik Igor Petkovic.

On je u Grazu organizirao niz kulturnih događanja povodom stote godišnjice završetka rata i pozvao najbliže rođake dvije porodice koje su bile direktno upletene u njegov početak. 

Za jedne južnoslavenski junak, za druge srpski nacionalist, Gavrilo Princip ubio je austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine. 

Mjesec dana poslije Austro-Ugarska proglasila je rat Srbiji čime je počeo Prvi svjetski rat koji je završio raspadom Habsburškog Carstva. 

Sto godina poslije, Anita Hohenberg upravlja obiteljskim dvorcem Arstetten, gdje su Franjo Ferdinand i Sofija pokopani, a Branislav Princip filmaš je u Srbiji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.