open-navfaktor-logo
search
Borba za EHF EURO 2022
Rukometni Zmajevi večeras protiv Estonije love prvu pobjedu u kvalifikacijama
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas u meču trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine gostuje kod Estonije.
06.01.2021. u 07:46
get url
text

Izabranici selektora Bilala Šumana u dosadašnjem dijelu borbe za plasman na EURO odigrali su tek jednu utakmicu u kojoj su na gostovanju kod Njemačke u sastavu desetkovanim koronavirusom poraženi rezultatom 25:21.

Jedanaesti zvanični međusobni duel sa Estoncima najbolji rukometaši dočekuju u skoro najjačem sastavu ako se izuzmu izostanci Ivana Karačića, Senjamina Burića i Srđana Predragovića. U deset dosadašnjih mečeva naša selekcija je protiv Estonije zabilježila pet pobjeda, dva remija i tri poraza.

- Mi smo sigurno favoriti i mislim da ako Estoniju ne možemo dobiti dvaput, onda ne trebamo ni razmišljati o plasmanu na Evropsko prvenstvo - kazao je desni bek naše selekcije Marko Panić.

Iskusni pivotmen Vladimir Vranješ upozorava kako su Estonci dosta kvalitetniji tim u odnosu na ranije, no i on vjeruje da BiH može do prve pobjede u ovim kvalifikacijama.

- Estonija je puno bolja nego prije. Gledali smo utakmicu protiv Austrije, oni su tim koji trči puno. Tada im nisu igrala dva najbolja igrača. Mislim da možemo dobro odigrati i donijeti kući dva boda - optimističan je Vranješ.

Selektor Šuman je u Estoniju poveo 16 igrača, a boje BiH u Polvi će braniti Benjamin Burić, Admir Ahmetašević, Alen Ovčina, Mirko Herceg, Marin Vegar, Nikola Prce, Mirsad Terzić, Dino Hamidović, Josip Perić, Marko Tarabochia, Dejan Malinović, Marko Panić, Ibrahim Haseljić, Vladimir Vranješ, Igor Mandić i Gafar Hadžiomerović.

Utakmica Estonija - BiH igra se u Polvi sa početkom u 18.30 sati. Pravdu na ovom meču dijelit će latvijski sudijski par Ivars Cernavskis i Edmunds Bogdanovs, dok je delegat utakmice Estonac Kalev Ventsli.

Direktan prijenos susreta građani u BiH će moći pratiti na BHT1, dok će TV prijenos za inostranstvo realizirati Arena Sport. 

Dosadašnji dueli BiH i Estonije:
Kvalifikacije za EURO 1996: BiH - Estonija 26:26, Estonija - BiH 19:25
Kvalifikacije za EURO 2004: BiH - Estonija 23:23, Estonija - BiH 17:24
Kvalifikacije za EURO 2012: Estonija - BiH 35:30, BiH - Estonija 21:23
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2015: Estonija - BiH 26:29, BiH - Estonija 28:26
Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019: BiH - Estonija 31:24, Estonija - BiH 29:25

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.