open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP
Rukometni Zmajevi u Austriji love EURO, šta im je potrebno za plasman?
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 18 sato gostovat će kod Austrije u odlučujućem meču za plasman na Evropsko prvenstvo 2022. godine.
02.05.2021. u 08:14
get url
text

Zmajevi su trenutno na drugoj poziciji i drže mjesto koja vodi na EP, a tu će pokušati ostati i nakon utakmice u Gracu.

A šta nam je potrebno za plasman na EURO?

Pobjeda u ovom meču našem timu bi zagarantovala mjesto na Evropskom prvenstvu, ali još je mnogo solucija za odlazak na veliku smotru i praktično, jedino što nam ne odgovara jeste vrlo težak poraz od Austrije.

Uoči posljednjeg kola Njemačka je maksimalna sa 10 bodova i već se plasirala na EURO. Bosna i Hercegovina i Austrija imaju po četiri, a Estonija ima dva boda.

Zmajevima je za plasman na EP dovoljan i bod u Gracu, jer su u prvom međusobnom duelu pobijedili Austriju 27:21. U slučaju poraza, BiH će na tabeli trećeplasiranih imati dva boda (iz osam kvalifikacionih grupa na EP idu četiri najbolje trećeplasirane), pa će se gledati gol-razlika.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se od 13. do 30. januara 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasirat će se dvije prvoplasirane selekcije iz osam kvalifikacionih grupa i četiri najbolje trećeplasirane.

Ranije su nastup na EURO 2022 osigurali domaćini, Mađarska i Slovačka, te Španija i Hrvatska, kao aktuelni prvaci i viceprvaci Evrope.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.