open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EURO
Rukometne selekcije iz regiona s realnim šansama za plasman
Zanimljivo Hrvati i Srbijanci nalaze se u istoj grupi 2, gdje su u odnosu na Švajcarce i Belgijance veliki favoriti za prva dva mjesta
24.10.2018. u 11:41
get url
text

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine, koje će se od 9. do 26. januara održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj, počinju danas. Po prvi put u historiji na završnom turniru nastupiće 24 reprezentacije, pa se može očekivati da se na evropskoj rukometnoj sceni pojave i neke nove selekcije.

Naravno, među 32 reprezentacije koje će se kroz kvalifikacije boriti za upražnjenih 20 mjesta na EURO 2020 nalaze se i selekcije iz regiona: Hrvatska, Srbija, Makedonija, Crna Gora, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Kosovo. Od svih nabrojanih timova, jedino se za Kosovo, koje je u grupi 1 sa Njemačkom, Poljskom i Izraelom, može reći da ima minimalne, gotovo nikakve šanse da se domogne EP.

Preostalih šest reprezentacija ima dosta dobre šanse da se nađe na EURO 2020, pogotovo što će plasman osim dvije prvoplasirane selekcije iz svake od osam grupa, ostvariti i četiri najbolje trećeplasirane.

Na prvi pogled bez većih problema na EP bi se trebali plasirati Hrvatska, Srbija, Slovenija i Makedonija, dok je nešto teži zadatak pred Crnom Gorom i BiH.

Zanimljivo Hrvati i Srbijanci nalaze se u istoj grupi 2, gdje su u odnosu na Švajcarce i Belgijance veliki favoriti za prva dva mjesta. Slovence čeka najlakši posao, jer su u grupi 4 sa Holanđanima, Latvijcima i Estoncima bez premca. Makedonci u grupi 3 imaju jednog ozbiljnog rivala, a to su Islanđani, dok su Turci i Grci, ipak, rang ispod.

Izuzetno nezgodne rivale dobili su bh. rukometaši. U grupi 5 borit će se sa Bjelorusijom i Češkom ne tako atraktivnim, ali izuzetno kvalitetnim reprezentacijama. Četvrta selekcija Finska ne bi nikome trebala stvoriti previše probleme. Računica selektora bh. tima uoči starta kvalifikacija je jasna.

- Čekaju nas dvije teške utakmice sa neugodnim protivnicima. Idemo sa namjerom da odigramo ono što želimo, a to je jaka baza u odbrani, koju mislim da imamo, a onda da trčimo kontre i polukontre. I, naravno, da u napadu imamo i glavu i rep, da budemo što efikasniji. Tražićemo njihove slabosti. Ukoliko odigramo kako možemo onda očekujem i dobar rezultat. Matematika je jasna za plasman na Evropsko prvenstvo potrebne su nam sve pobjede na domaćem terenu - rekao je Šuman nedavno za Anadolu Agency (AA).

Crna Gora se nalazi u grupi 8 sa rukometnom velesilom Danskom, uvijek neugodnom Ukrajinom i potpunim autsajderima Farskim Ostrvima. Čini se da Sokolovi, ipak, imaju realne šanse da se domognu EP, ako ne kao druga, onda barem kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Kvalifikacije počinju večerašnjim utakmicama, a završiće se duelima šestog kola koji su na programu 15. i 16. juna naredne godine.

Plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine već su osigurali domaćini Austrija, Norveška i Švedska, te branioc naslova Španija.

Grupe
Grupa 1: Njemačka, Poljska, Izrael, Kosovo.
Grupa 2: Hrvatska, Srbija, Švajcarska, Belgija.
Grupa 3: Makedonija, Island, Turska, Grčka.
Grupa 4: Slovenija, Holandija, Latvija, Estonija.
Grupa 5: Bjelorusija, Češka, BiH, Finska.
Grupa 6: Francuska, Portugal, Litvanija, Rumunija.
Grupa 7: Mađarska, Rusija, Slovačka, Italija.
Grupa 8: Danska, Crna Gora, Ukrajina, Farska Ostrva.

Parovi prvog kola:
Srijeda, 24. oktobar: Poljska – Kosovo, Njemačka – Izrael, Srbija – Belgija, Island – Grčka, Slovenija – Latvija, Češka – Finska, Portugal – Rumunija, Mađarska – Slovačka, Rusija – Italija, Crna Gora – Farska Ostrva, Danska – Ukrajina

Četvrtak, 25. oktobar: Hrvatska – Švajcarska, Makedonija – Turska, Holandija – Estonija, Bjelorusija – BiH, Francuska – Litvanija

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.