open-navfaktor-logo
search
Njega kože
Ruke su vam suhe i ispucane: Napravite domaće kreme i piling
S obzirom na češće pranje ruku i upotrebu dezinfekcijskih sredstava ruke postaju suhe i koža puca. Kako bi vam ruke ostale hudratizirane nakon pranja, često ih mažite kremom ili losionom za tijelo, a možete koristiti i neke prirodne pripravke.
08.04.2020. u 12:19
get url
text

Izbjegavajte koristiti kreme koju u svom sastavu imaju: parafin, vazelin, mineralna ulja, rafinirana biljna ulja i vazelin. Kozmetički preparati koji sadrže ove tvari najčešće se zadržavaju na površini kože i ometaju prirodne funkcije kože.

Za njegu suhe i ispucale kože ruku najbolji su preparati koji sadrže prirodne emulgatore, hladno cijeđena biljna ulja, maslace slične lipidima, glicerol, mliječnu kiselinu, ureu, protein svile, protein riže, ekstrakt ploda krastavice...

Za njegu ispucane kože ruku preporučuje se i korištenje shea maslaca koji bi trebao biti učinkovit i kod najtežih stanja. 

Recepti za kreme

Ljekovitu kremu za ruke koja može biti učinkovita u tretiranju suhih i ispucalih ruku možete napraviti i sami.

Glicerin i ružina vodica – pomiješajte pola ša+oljice glicerina i pola šoljice ružine vodice, sve dobro promiješajte i izlijte u posudu s poklopcem, prema potrebi koristite. 

Maslinovo ulje najprije malo zagrijten neka bude mlako, potom njime masirajte oštećene dijelove kože.

Suhu i ispucanu kožu ruku možete njegovati i u prirodnoj kupki od 2 litre vode. Vodi dodajte 3 velike kašike vrhnja od soje, kašiku susamovog ulja, i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande. U ovoj kupki namačite ruke oko desetak minuta.

Vaše ruke bi nakon toga trebale povratiti mehoću i nježnost. U regeneraciji ruku pomažu i eterična ulja: lavande, smilja, ruzmarina..

Maska za suhe ruke

Hranjivu prirodnu masku za ruke također možete jednostavno napraviti. Potrebno vam je voće (jagoda, jabuka ili banana). Neki od popularnijih sastojaka za pravljenje prirodnih maski su jrastavice, maslinovo ulje, kvasac i jogurt.

Za izradu maske od jogurta potrebno vam je pola kvasca, sveže narendana krastavica, kašika maslinovog ulja i dvije kašike jogurta.

Sve sastojke dobro izmiješajte u posudi. Masku ostavite najmanje pola sata u frižideru kako bi se malo stegla te kako bi dobila na viskoznosti. Ukoliko imate nekog od ukućana da vam pomogne, masku nanesite na ruke, a zatim ih obložite uz pomoć nekog od ukućana da ih omotate prozirnom folijom.

Nakon desetak minuta ruke dobro operite hladnom vodom te namažite hranjivom hidratantnom kremom za ruke. Uz ovu prirodnu masku rezultati su vidljivi odmah. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.