open-navfaktor-logo
search
Djelo Škorpiona
Ruke Srebreničana ekshumiranih u Kalinoviku vezane istom vrstom žice kao i ruke žrtava strijeljanih u Godinjskim Barama
Posmrtni ostaci najmanje deset osoba pronađeni u junu ove godine u masovnoj grobnici u blizini Kalinovika pripadaju žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.
09.12.2021. u 12:05
get url
text

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe (INO) BiH Emza Fazlić kazala je da je masovna grobnica otkrivena na izuzetno nepristupačnom terenu.

- Bilo je jako teško pronaći posmrtne ostatke koji su bili prekriveni različitim građevinskim materijalom. Nakon ekshumacije izuzeti su koštani uzorci koji su poslani na DNK analizu. Utvrđeno je da se radi o deset žrtava proteklog rata i utvrđeno je da se radi o žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici 1995. godine - istakla je Fazlić.

Naglasila je da su nakon DNK analize potvrđene prvobitne slutnje koje su bile prisutne na samoj ekshumaciji, a to je da se radi o žrtvama genocida.

- S obzirom na to da su na terenu pronađeni dokazi koji su dovodili do toga. Pronađena je žica kojom su ti ljudi vezani. Vezane su im i ruke, identičnom žicom kojom su vezane druge žrtve na području Godinjskih Bara u blizini Trnova - pojasnila je Fazlić.

Tamo su sredinom jula 1995. godine pripadnici paravojne jedinice "Škorpioni" strijeljali šest zarobljenika bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice.

- Kako su ove žrtve završile na ovom lokalitetu predmet je istrage koju će provesti Tužilaštvo BiH. Međutim, činjenica je da je to najudaljeniji lokalitet na kojem su do sada pronađene žrtve genocida počinjenog u Srebrenici. Radi se o deset muškaraca, međutim, rano je govoriti o njihovim identitetima. Prema onome što su antropolozi mogli utvrditi na licu mjesta jeste da su likvidirani direktno, da su im bile vezane ruke - izjavila je Fazlić za AA navodeći da su strijeljani.

Prošle godine su pronađeni posmrtni ostaci jedne žrtve na području općine Ilijaš.

- Samo nekoliko kilometara od Kalinovika, na Godinjskim Barama, pronađene su žrtve "Škorpiona", šest Bošnjaka koji su tu strijeljani. Godine 2018. na području Rogoja izvršena je još jedna ekshumacija. Tada je otkrivena sekundarna masovna grobnica i pronađeno je oko 30 dijelova skeleta - kazala je Fazlić.

Podsjetila je da je DNK analizom utvrđeno da i ovi posmrtni ostaci pripadaju žrtvama genocida počinjenog u Srebrenici, odnosno žrtvama "Škorpiona".

VEZANI TEKST - Područje djelovanja "Škorpiona" - Žrtve strijeljane, tijela nekompletna: Grobnica kod Kalinovika krila tijela ubijenih Srebreničana

- Posmrtni ostaci ovih žrtava koji su pronađeni 2018. godine još uvijek nisu zvanično identificirani. Sve ovo govori o dimenziji zločina koji je počinjen na tom lokalitetu - istakla je Fazlić.

U Bosni i Hercegovini, gdje je nakon rata pronađeno više od 1.000 masovnih grobnica, još se traga za više od 7.000 osoba.

U genocidu u Srebrenici tokom jula 1995. godine, koja je u to vrijeme bila zaštićena zona Ujedinjenih naroda, ubijeno je oko 8.000 pretežno muškaraca i dječaka bošnjačke nacionalnosti, a protjerano više od 40 hiljada žena, djece i staraca.

Posmrtni ostaci onih koji su ukopani u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari pronađeni su u desetinama primarnih i sekundarnih masovnih grobnica nakon rata u Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.