Rujište: Mostarci se takmičili u kuhanju najboljeg graha

objavljeno: 28.01.2018. u 17:37

Mostarska ekipa "Higijenski" pobjednik je četvrte po redu "Grahijade" koja se danas održala na izletištu Rujište.

Ova simpatična i izuzetno pozitivna, već tradicionalna manifestacija, okupila je ove godine više od hiljadu Mostaraca željnih planinskog zraka i bijega od gradske svakodnevice.

Iako su sve ekipe vrijedno radile na pripremi savršenog graha, mjesta na tronu je bilo samo za najbolje. Stručni žiri, sastavljen od vrhunskih kuhara, na osnovu svog ličnog suda i glasova kušaoca graha, odlučio je da je najbolji grah skuhala ekipa "Higijenski". Drugo mjesto je pripalo ekipi "Carina" dok je grah ekipe "Šlauferi" zauzeo treće mjesto.

A zasluge za odličnu organizaciju su pripale PSD Prenj, koji su uspjeli u četiri godine "Grahijadu" dovesti do popularnosti. Sead Divanović, predsjednik PSD Prenj, za Faktor kaže da je ova "Grahijada" nadmašila očekivanja organizatora.

- Sve protiče u najboljem redu, dan je divan, ljudi se druže i zabavljaju na svježem planinskom zraku. Atmosfera pokazuje zašto je ova manifestacija brzo privukla mase i postala tradicionalna - kaže Divanović.

Ističe kako su u takmičarskom dijelu učestvovale 33 ekipe, a dodijeljene su i skromne nagrade najboljim, te zahvalnice svim učesnicima. Rujište je zaista prepuno posjetitelja, toliko da su na prilaznim cestama bile značajne gužve i zastoji koji su trajali i satima.

Posjetitelji su mogli probati obilje ukusnog graha, kuhanog vina i čaja, ali i u uživati u šetnjama po snijegom prekrivenim padinama Rujišta. Veliku pažnju prisutnih privukla je i neizostavna tombola.