open-navfaktor-logo
search
Uži centar grada
Ruglo usred Tuzle: Poznato koliko košta završetak zgrade "Tužilaštvo TK", namjena još pod upitnikom
Za završetak objekta "Tužilaštvo Tuzlanskog kantona" u centru Tuzle, čija je gradnja počela sada već daleke 2001. godine, potrebno je nešto manje od tri miliona maraka.
10.10.2020. u 09:08
get url
text
Objekat "Tužilaštvo TK" u centru Tuzle

Riječ je o započetoj zgradi u centru grada, prekoputa Kantonalnog suda i sjedišta NLB Banke, u kojoj je trebalo biti smješteno Kantonalno tužilaštvo TK. U objektu su urađeni samo grubi građevinski radovi, a betonski kostur već godinama predstavlja ruglo u centru grada.

Procjena vještaka

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK, po nalogu Kantonalne vlade, angažiralo je vještaka koji je napravio procjenu potrebnih ulaganja za završetak kompletnog objekta.

Vještak arhitektonske struke Fahrudin Delić utvrdio je da kompletan završen objekat vrijedi 3.134.536 KM. Trenutna vrijednost urađenog je 349.713 maraka, a uz izdatak za nepreviđene radove ostatak radova procijenjen je na 2.924.063 KM.

- Objekat "Tužilaštvo TK", odnosno njegov eventualni završetak, u vezi je sa zgradom Sodaso. Sada čekamo proračun statike za zgradu Sodaso, a ako on bude povoljan, onda ćemo ići s idejnim rješenjem za nadogradnju zgrade. Sa ovom zgradom bismo dobili dodatne smještajne kapacitete za ministarstva - kaže ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvir Rožnjaković.

Podsjećamo, zgrada Sodaso u kojoj je bilo sjedište Vlade TK i većeg dijela ministarstava, zapaljena je tokom protesta 2014. godine. Od tada je neupotrebljiva i još nije poznato da li se može obnoviti i za koliko novca. Procjene rađene 2014. godine govore da je za obnovu potrebno 1,5 miliona KM, ali je realno da je taj iznos dodatno porastao. S druge strane, Vlada TK samo na ime kirija za institucija koje su "podstanari" mjesečno plaća više oko 44 hiljade KM.

Zbog toga su Sodaso, ali i potencijalno zgrada "Tužilaštvo TK", moguće rješenje problema kantonalnih institucija s prostorom.

Kantonalno tužilaštvo TK, izgradnjom nove zgrade Općinskog suda Tuzla, dobilo je prostor za širenje, a njihove prostorije su u međuvremenu obnovljene, tako da objekat u izgradnji možda više i nije potreban ovoj pravosudnoj instituciji.

- Premijer TK Denijal Tulumović i ja planiramo se vrlo brzo sastati s glavnim tužiocem Tomislavom Ljubićem i utvrditi da li je Katonalnom tužilaštvu potreban novi prostor. Tek nakon toga moći ćemo praviti planove šta učiniti - kaže ministar pravosuđa i uprave u Vladi TK Elvir Herčinović.

Visina kirije

Da postoji potreba da se kantonalne institucije smjeste u državne prostore govori i činjenica da je samo na ime kirija, od 2014. godine Vlada TK platila oko tri miliona maraka, potvrđeno je Faktoru u Uredu za zajedničke poslove kantonalnih organa.

- Ukoliko obnovimo zgradu Sodaso, možda Vladi ne budu trebali dodatni kapaciteti, zbog toga ćemo u tom kontekstu razmatrati i šta uraditi s objektom "Tužilaštvo TK". Stav zvaničan još nemamo, jer je preduvjet za sve zgrada Sodaso - naglasio je minstar prostornog uređenja Elvir Rožnjaković.

Za izradu studije statike zgrade Sodaso već je odabrana firma s kojom će ubrzo biti potpisan ugovor. Nakon toga ide javni poziv za idejno rješenje, a potom i izrada glavnog projekta.

- Cilj je da do usvajanje budžeta za narednu godinu imamo informaciju kolika su ulaganja potrebna za zgradu Sodaso, a podatak već imamo i za "Tužilaštvo TK". Nakon toga bit će lakše donijeti odluke - zaključio je Rožnjaković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.