open-navfaktor-logo
search
Dok birokrate oklijevaju...
Ruglo u centru Sarajeva: Mandić ne bi da se oglašava, Ajnadžić mu poručuje da ukloni bespravnu skalameriju ispred "Parkuše"
Ispred nekadašnje "Parkuše", kultnog ugostiteljskog objekta u centru Sarajevu, nikla je metalna konstrukcija čije konture nagovještavaju da bi se tu mogao izgraditi objekat trajne namjene.
08.03.2021. u 07:56
get url
text

U općini Centar pokušali smo doznati o kakvom objektu se radi te da li on ima potrebne dozvole, kao i ko se na ovaj način usudio narušiti izgled centra grada. 

- Služba za investicije po zahtjevu "iConstruction" d.o.o. Sarajevo za izdavanje odobrenja za zauzimanje javne površine za postavljanje stolova ispred ugostiteljskog objekta u ulici Maršala Tita 11 Sarajevo - bivša "Parkuša", dala je mišljenje da ovaj zahtjev odbija jer projektom predviđeno rješenje ne predstavlja zauzimanje javne površine već građenje, te se zahtjev treba podnijeti i rješavati u nadležnoj Službi za urbanizam i zaštitu okoliša. Zahtjev za izdavanje odobrenja za privremeno korištenje javne površine za postavljanje stolova ispred ugostiteljskog objekta u ulici Maršala Tita broj 11 u Sarajevu, za period od 01. novembra 2020. godine do 30. aprila 2021. godine podnesen je 04. januara 2021. godine od strane iConstruction doo Sarajevo – kazao je za Faktor Safet Huremović, stručni savjetnik za informisanje i koordinaciju Općine Centar, te dodaje:

- Inspektorat Općine Centar vodi postupak i donijeto je Rješenje o uklanjanju. Postupak se nastavlja i slijedi Zaključak o dozvoli izvršenja. Izvršenik može sam postupiti, a ako to ne učini dobrovoljno, onda će se prinudno izvršiti uklanjanje izvedenih radova.

Ovaj šturi i birokratski upakovan odgovor redakcija Faktora dobila je tek nakon sedmodnevnog insistiranja. 

{$galerijaFotografija}

Pokušali smo konkretnije objašnjenje dobiti i od načelnika Srđana Mandića, ali i on nam je SMS porukom pojasnio da se "obratimo press službi Općine Centar". 

Nedžada Ajnadžić: U moje vrijeme nije data saglasnost

Kontaktirali smo i bivšeg načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića koji je poručio nadležnim da ragiraju.

- Ono je izvan svakih mogućih arhitektonskih rješenje koje bi bilo prihvatljivo za centar grada. U moje vrijeme nije data saglasnost za bilo kakvu gradnju ili proširenje i mislim da nadležne inpsekcije trebaju reagirati odmah i ukloniti onu skalameriju iz centra Sarajeva - kategoričan je Ajnadžić.

Kako god bilo, dok u općini Centar birokrate mudro čekuju i zatvaraju oči pred ovakvim pojavama, ne bi bilo iznenađenje da objekat "nepoznate" namjene ispred "Parkuše" u bliskoj budućnosti dobije trajnu namjenu, poput nekolicine njih koji su također u centru grada zauzeli javne površine. 

Parkuša, kafić, 23.02.2021
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.