open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Rudari svih rudnika u sastavu Koncerna Elektroprivrede BiH održat će štrajk upozorenja
Rudari svih sedam rudnika koji djeluju u sastavu Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak, 26. septembra, od sedam do osam sati ujutro održat će štrajk upozorenja. Oni traže hitno pokretanje pregovora koji će dovesti do potpisivanja kolektivnog ugovora za oblast rudarstva.
22.09.2022. u 17:26
get url
text

- Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH 15. augusta 2022. godine socijalnim partnerima uputio je inicijativu za vodenje pregovora o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH. Potom su upravni odbori reprezentativnih sindikata za djelalnost rudarstva u FBiH uputili zajednički akt po navedenom pitanju 17. augusta 2022. godine, a nakon toga 7. septembra te 20. septembra i urgenciju za otpočinjanje pregovaračkog procesa i dostavljanje konačnog stava socijalnih partnera o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora - navodi se u odluci Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, koju potpisuje predsjednik Sinan Husić.

Naime, navode iz sindikata, 24. maja 2022. godine prilikom potpisivanja kolektivnog ugovora, koji je stupio na snagu 1. maja i trajat će do 31. decembra 2022. godine, sa socijalnim partnerima usaglašeno je da se pregovori nastavljaju i da će sadržaj kolektivnog ugovora čija primjena bi počela 1. januara 2023. godine usaglasili do kraja septembra 2022. godine.

- Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH u situaciji kad su potrebe za ugljem ogromne neće dozvoliti da bilo ko, iz bilo kojeg razloga u rudnicima uglja u sastavu Koncerna Elektroprivreda BiH kreira stanje iz novembra 2021. godine i maja 2022. godine te neće prihvaliti mogućnost da se sadržaj izmjena i dopuna kolektivnog ugovora usaglašava po isteku važećeg kolektivnog ugovora, odnosno 31. decembra 2022. godine - navodi se u odluci sindikata o štrajku upozorenja.

U vezi s tim, Upravni odbor je razmatrao navedeno pitanje te jednoglasno zaključio da se u cilju pritiska na socijalne partnere organizuje štrajk upozorenja u ponedjeljak, 26. septembra 2022. godine, zaključeno je u odluci koja je upućena Vladi FBiH, Ministarstvu energije, rudarstva i industrije FBiH, Eklektroprivredi BiH, direktorima rudnika u FBiH i članovima Upravnog odbora sindikata.

{$galerijaFotografija}

Rudnici
1 od 2
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.