open-navfaktor-logo
search
Uz transparente
Rudari stigli u Sarajevo, pogledajte protestnu šetnju ka Vladi FBiH
Rudari iz sedam rudnika u FBiH stigli su u Sarajevo te su se, nakon okupljanja na platou Željezničke stanice, uz transpartente i rudarsku zastavu uputili ka zgradi Vlade FBiH.
01.05.2021. u 09:09
get url
text

Mirni protest pod sloganom "Ne nepravednom i nehumanom restruktuiranju rudnika uglja u sastavu Koncerna JP "Elektroprivreda BiH" je, povodom obilježavanja 1. maja, Međunarodnog praznika rada, organizovao Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara, kazao nam je ranije da će na protestu biti do 300 rudara, te da nisu predviđeni nikakvi razgovori sa predstavnicima Vlade FBiH, ali sastanak očekuju iduće sedmice.

Cilj protesta je javno iskazivanje nezadovoljstva radnika iz sektora rudarstva u FBiH izuzetno teškim položajem u kojem se nalaze i aktivnosti ovog sindikata na sprječavanju umanjenja materijalnih prava radnika i opstanku radnih mjesta.

Iz Sindikata ukazuju na problematiku u sektoru rudarstva u FBiH, te dešavanja u vezi sa usvajanjem novih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koja se direktno tiču opstanka više hiljada radnih mjesta.

Nakon rudara na protest pred Vladu stižu predstavnici Sindikata metalaca i Sindikata šumarstva, dok su i iz Sindikata radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBIH) za danas najavili prvomajski marš u Sarajevu.

{$galerijaFotografija}

Protest Sindikata rudara, Vlada FBiH, 01.05 2021
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.