open-navfaktor-logo
search
Postignut sporazum
Rudari silaze u jame, nema povećanja cijene struje za domaćinstva, iako će ugalj biti skuplji
Cijena uglja u Federaciji će biti povećana za 20 posto u 2022. godini, ali neće biti povećanja cijene električne energije za domaćinstva, rekao je Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima rudara i Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Nakon današnjeg sastanka u Sarajevu je od 13 zahtjeva, prihvaćeno 11 koje su rudari postavili Vladi Federacije.
01.12.2021. u 13:41
get url
text

- Kvalitet Sporazuma je u tome da smo došli do onoga koji neće ugroziti Elektroprivredu BiH, osim da se povećava cijena uglja za 20 posto rudnicima. Drugo, neće biti dodatnog povećanja cijene električne energije za domaćinstva - rekao je Andelija.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić je kazao da je sporazum potpisan.

- Usaglašeno je 11 tačaka, došli smo do dokumenta koji je prihvatljiv za sve. Nadam se da je proces prestrukturiranja rudnika od danas otkočen, kako bi bio spašen energetski sistem. Vlada FBiH je dala saglasnost za povećanje cijene uglja za 2022. godinu za 20 posto, a što će biti i potvrđeno za nekoliko dana na jednoj od sjednica Vlade FBiH - rekao je Džindić.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika u FBiH je kazao da se uz sve sigurnosne mjere rudari mogu početi uvoditi u proizvodni proces, a što se može očekivati večeras. 

- Potpisani sporazum je u ovom trenutku nešto što su Sindikat i radnici zajedno ponudili u borbi za radnička prava. Realizuje se 12 od 13 zahtjeva. Nismo do kraja zadovoljni ali analizirajući sve ono što se dešava u FBiH, nakon konsultacija s radnicima, donijeli smo odluku da danas pristupimo potpisivanju sporazuma u kome se kroz 11 definisanih tačaka ispunjava 12 od 13 zahtjeva radnika - rekao je Husić.

VEZANI TEKST - Sindikat radnika u rudnicima usvojio 13 zahtjeva za Parlament i Vladu FBiH

Naime, nije prihvaćen zahtjev rudara za smjenu direktora Elektroprivrede Admira Andelije, ali će biti smijenjen direktor rudnika Kreka Husein Trumić.

Podsjećamo, rudari sedam rudnika sa područja Federacije BiH, koji su dio koncerna Elektroprivrede BiH, obustavili su rad 23. novembra, kada su i krenuli protestovati pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Protesti su bili i 24. novembra. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.