open-navfaktor-logo
search
Postignut dogovor
Rudari odustali od generalnog štrajka, prihvatili ponudu Vlade FBiH o linearnom povećanju plaća za 230 KM
Neočekivan preokret, radnici u rudarstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, njih 9.500, ipak neće u stupiti u generalni štrajk najavljen za ponedjeljak, 23. maj, jer su prihvatili ponudu Vlade FBiH o povećanju plaće.
20.05.2022. u 16:55
get url
text
get url
text

Kako Faktor saznaje, oba sindikata prihvatili su ponudu Vlade FBiH o linearnom povećanju plaće u iznosu od 230 KM od 1. maja 2022. godine.

Istovremeno je dogovoreno da se važenje kolektivnog ugovora koji je istekao 30. aprila produži do 31. decembra 2022. godine. Podsjećamo, rudari su insistirali da povećanje osnovice plaće iznosi 20 posto i to je bio osnovni uvjet za otkazivanje štrajka i produženje važenja kolektivnog ugovora.

VEZANI TEKST - Održan štrajk upozorenja u osam rudnika u FBiH: Traži se dogovor, ako ga ne bude, sve staje 23. maja   

- Prihvaćena je ponuda Vlade FBiH jer u njoj ima pravednosti. Ovo rješenje je povoljnije za poslodavce, ali će na dobitku biti naši radnici sa najmanjim plaćama. Oni sa najvećim plaćama u rudarstvu solidarni su sa svojim kolegama i mislimo da smo napravili optimalan korak u datom trenutku.

Naravno, nastavit ćemo razgovarati o novom kolektivnom ugovoru - kazali su nam iz izvora bliskih sindikatu.

Da je dogovor postignut potvrdio nam je i Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije. 

- Dogovoreno je linearno povećanje 230 KM svim radnicima u rudnicima FBi. Obostrani je stav Vlade i sindikata da je ovo pravedno rješenje. Znači, generalnog štrajka neće biti u ponedjeljak i time smo riješili na optimalan način ovu situaciju. U ovim završnim odlučujućim pregovorima učestvovao je i federalni premijer Fadil Novalić - kazao je za Faktor Džindić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.