open-navfaktor-logo
search
Stav sindikata
Rudari ne vjeruju obećanjima iz EU-a da će pomoći finansijski FBiH u njihovom zbrinjavanju
Predstavnici Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) na prošlosedmičnom sastanku sa federalnim ministrom  energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem ponovili su da je Evropska unija protiv gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, ali i da su spremni finansijski pomoći Federaciji BiH u zapošljavanjima i rješavanjima problema u rudarskom sektoru, koje nosi eventualno odustajanje od ovisnosti o uglju.  
21.02.2022. u 12:04
get url
text

VEZANI TEKST - Vrijedan 1,4 milijarde KM: Blok 7 u Tuzli i dalje kost u grlu FBiH, jesu li obećanja EU-a o zbrinjavanju rudara iskrena

Baš kao što ni država BiH nema naročito pozitivna iskustva s EU-om kada je u pitanju aktuelna politička kriza i blokada institucija, tako je najava o finansijskom participiranju međunarodnog faktora u zbrinjavanju radnika u rudnicima koji bi ostali bez posla odustajanjem od proizvodnje električne energije u termoelektranama u Savezu sindikata radnika rudnika FBiH dočekana s otvorenom sumnjom. 

- S velikom pažnjom sam iščitao tekst o tom sastanku i nimalo mi se nije dopalo u kojem se pravcu odvijao. Da budem jasan, stav Sindikata je da nismo sigurni u podršku EU-a o socijalnom zbrinjavanju radnika. Međunarodnu zajednicu interesuje samo zatvararanje rudnika.

Zato nam se sva ova priča ne sviđa i brine nas. No, imat ćemo pravovremenu reakciju na bilo koji scenarij - kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikata.  

VEZANI TEKST - Angažirani stručnjaci na iznalaženju rješenja za Blok 7, Parlamentu FBiH se moraju dostaviti prijedlozi

Husić ističe kako je dekarbonizacija globalno opredjeljenje i da BiH ne može biti izvan njega. Ali...

- Stječemo dojam da stranci žele to što hitnije obaviti u BiH, a da istovremeno nemamo strategiju nadležnih institucija. Država mora voditi računa o socijalnom aspektu ove priče. To je njena obaveza. U protivnom, šta se može desiti?

Preko noći nekoliko hiljada rudara može ostati bez posla i šta ćemo onda. Mnogo je naših "stručnjaka" koji su nekada bili zagovornici izgradnje novih kapaciteta u termoelektranama, sada su okrenuli priču - ističe Husić i dodaje kako će na prvom sastanku sa predstavnicima Vlade FBiH potencirati ovu temu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.