open-navfaktor-logo
search
Imaju jedan zahtjev
Rudari Kreke dolaze u Sarajevo: Za ponedjeljak najavili protest ispred zgrade Vlade FBiH
Radnici Rudnika uglja (RU) Kreka iz Tuzle za ponedjeljak, 27. septembar, u 10 sati, najavili su proteste ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u Sarajevu, saznaje Faktor.
23.09.2021. u 08:54
get url
text

Dopis u kojem je najava protesta upućen je premijeru FBiH Fadilu Novaliću i federalnom ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću.

- Povod organiziranja protesta je neisplaćivanje plaća radnicima za mjesec august, čime se direktno krši Granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH - kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Kreke.

Organiziranje protesta podržao je i Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH na sjednici održanoj 22. septembra. U njihovom zaključku stoji da "Elektroprivreda BiH i Vlada FBiH ranije nisu prihvatili zahtjev Sindikalne organizacije RU Kreka za smjenu menadžmenta", pa je stoga protest povodom neisplaćivanja plaće za august opravdan.

Sindikat Kreke u svojoj odluci naveo je i da će, ukoliko do 27. septembra plaća za august bude isplaćena, protest biti otkazan.

{$galerijaFotografija}

Rudari Kreka
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.