open-navfaktor-logo
search
Nema dogovora
Rudari i jutros obustavili rad: Očekuju još jednu ponudu Vlade FBiH prije generalnog štrajka
Još jedan radni dan počeo je jednosatnim štrajkom upozorenja u sedam rudnika Koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i Rudniku mrkog uglja Banovići. Dogovora o produženju starog kolektivnog ugovora ili usvajanju novoga još uvijek nema, a rudarski sindikati insistiraju na povećanju plaće u iznosu od 20 posto.
18.05.2022. u 13:13
get url
text
Štrajk upozorenja u Kreki

- Sjednica Vlade Federacije BiH je sutra i očekujemo da će nam nakon nje ponuditi konačno rješenje, koje će presuditi u kom pravcu se ide. Mi ćemo vjerovatno nakon Vlade FBiH održati sjednicu Upravnog odbora Sindikata i potvrditi svoje odluke - kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika Rudnika uglja Kreka iz Tuzle.

On ističe da je Kreka jučer zabilježila 5.208 tona uglja, što je rekordna proizvodnja.

- Ušla je Kreka u jedno stabilno razdoblje i bilo bi šteta da dođe do štrajka i da se to dovede u pitanje. Čekamo poziv od Vlade FBiH da vidimo šta će nam ponuditi, jer vremena je, do ponedjeljka 23. maja, sve manje - navodi on.

Podsjećamo, Sindikat je ranije donio odluku da, ukoliko ne bude dogovora o kolektivnom ugovoru, svi radnici u rudnicima 23. maja stupaju u generalni štrajk.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.