open-navfaktor-logo
search
Heroji
Rudar koji je spasio petomjesečnu bebu u Hatayu: Bez straha sam ušao pod ruševine da je izvučem
Rudar Ilker Aksakal rekao je da je bez straha otišao pod ruševine kako bi spasio petomjesečnu bebu Asyu nakon razornih zemljotresa koji su pogodili jug Turske i Siriju.
23.02.2023. u 16:55
get url
text

Beba je pod ruševinama u Antakyi u Hatayu bila 131 sat.

Tridesetdvogodišnji Aksakal bio je dio timova koji su dvije sedmice bili na terenu pokušavajući spasiti što više života ispod ruševina nakon dva razorna zemljotresa.

Akcija spašavanja Asye trajala je dva sata. Kako je kazao, djed bebe je rekao gdje bi moglo biti njeno tijelo i da mu pomognu da dođe do nje.

Iskopali su rupu i ušli u ruševine.

- Pogledali smo unutra, prvo smo mislili da je mrtva. Kada smo ponovo pogledali, beba je bila živa. Nakon toga smo počeli da brže radimo. Bio je mali prostor i rekli su da ja uđem jer sam manji - ispričao je Aksakal.

Istakao je da i on ima dijete.

- Ušli smo tamo bez ikakvog straha. Bio sam tužan kada sam vidio bebu u tom stanju. Vrata ormara su pala na nju, kolijevka je bila slomljena. Gledao sam kako da je izvučem. Iza sebe sam čuo glasove koji su mi govorili da budem pažljiv i ne žurim. Smirio sam se kada je počela da plače. Položio sam joj glavu na svoje ruke. Rekao sam da me povuku nazad - ispričao je Aksakal.

Podsjetio je da su rudari među prvima bili na mjestu zemljotresa.

- Ne bojimo se ničega, svakodnevno idemo pod zemlju. Zato ne znamo šta je strah. Otišao bih ponovo, ne bih ni razmišljao o tome - zaključio je Aksakal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.