open-navfaktor-logo
search
Na hiljade zahtjeva
RS: Banke odobrile reprogram kredita u vrijednosti 435 miliona maraka
Građani i privrednici u bh. entitetu Republika Srpska zatrpali su banke zahtjevima za privremeni moratorij na otplatu kredita.
01.05.2020. u 11:19
get url
text
Krediti reprogram
get url
text

Od kraja marta, kada im je ta mogućnost otvorena pa do 20. aprila, ukupno je primljeno 3.777 zahtjeva u ukupnom iznosu od 519 miliona maraka, podaci su Agencije za bankarstvo Republike Srpske.

Iz podataka Agencije se vidi da je koronavirus napravio podjednako velike probleme i stanovništvu i privredi.

Klijenti, fizička lica su uputili 3.182 zahtjeva za privremeni moratorij u ukupnom iznosu od oko 90 miliona maraka, dok su pravna lica dostavila nepunih 600 zahtjeva za obaveze od 430 miliona KM.

Banke su odobrile 1.844 privremenih moratorijuma u ukupnom iznosu od 208 miliona KM, što pokazuje kako je tek svaki drugi zahtjev bio odobren po ovom osnovu.

Iz Agencije poručuju kako su  banke dodatno i samoincijativno odobrile privremeni moratorijum za 1.716 klijenata, čija vrijednost kredita iznosi 27,5 miliona maraka.

Bilo je i onih kojima nije odgovarao samo privremeni moratorij tokom vanrednog stanja, te su banke dugoročno prolongirale naplatu preko 200 miliona maraka.

Kada je riječ o fizičkim licima, u broju zahtjeva za odobrenjem neke od posebnih mjera, dominiraju zahtjevi klijenata koji koriste kredite za opštu potrošnju.

Posmatrajući sa aspekta sektorske strukture pravnih lica, najviše zahtjeva za nekom od posebnih mjera, uključujući i privremeni moratorijum, podnijeli su privredni subjekti iz sektora trgovine, prerađivačke industrije i saobraćaja.

Agencija za bankarstvo Republike Srpske je krajem marta donijela Odluku o privremenim mjerama banaka za ublažavanje negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih virusnim oboljenjem COVID-19.

Tom odlukom je omogućeno da banke odobravaju određene olakšice klijentima čija je kreditna sposobnost pogoršana, odnosno čiji su izvori za otplatu smanjeni i time im je onemogućeno ili će biti onemogućeno izmirivanje obaveza prema banci.

Definisana je i obaveza banaka da u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu donesu Program posebnih mjera koje će odobravati svojim klijentima.

Sve banke Republike Srpske su u definisanom roku, odnosno do 08.04.2020. godine usvojile Program posebnih/privremenih mjera i na svojim internet stranicama objavile informacije o posebnim mjerama. Takođe, predmetnom Odlukom definisana je obaveza banaka da na dekadnoj i mjesečnoj osnovi informišu Agenciju o efektima realizacije posebnih mjera u skladu sa formom koju je propisala Agencija, kazali su za Capital u Agenciji za bankarstvo RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.