open-navfaktor-logo
search
Sankcije
Rouhani: SAD ušao u ekonomski rat s Iranom
Predsjednik Irana Hassan Rouhani kazao je kako je, sankcijama na dolar, SAD ušao u ekonomski rat s Teheranom, te korištenjem mogućnosti bankarskog sistema i multinacionalnih ekonomskih institucija.
23.09.2020. u 12:16
get url
text

Rouhani je za medije govorio nakon sastanak Vijeća ministara u Teheranu te kritizirao nove sankcije SAD-a Iranu. Dodao je kako SAD ima za cilj zatvoriti sve ekonomske kanale Irana.

- Na kocki nisu sankcije, nego ekonomski rat. Mi smo u ekonomskom ratu. SAD je dolarima, bankarskim atkivnostima i mrežama, te korištenjem finansija i multinacionalnih kompanija ušao u ekonomski rat s Iranom - rekao je Rouhani.

Predsjednik Irana Rouhani dodao je kako SAD u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) nije uspio u obnavljanju embarga na oružje.

- SAD nije pretpostavio da će mu se suprotstaviti 13 zemalja. Ovo je uspjeh i pobjeda Irana. Iran je, kao prije 40 godina, i danas ostvario veliku pravnu, političku i diplomatsku pobjedu - mišljenja je Rouhani.

Rouhani se osvrnuo i na iransko-irački rat (1980-1988.) te kazao kako je tadašnji lider Iraka Saddam Hussein napravio grešku u proračunu i da, vođenjem ekonomskog rata protiv Irana, SAD danas pravi istu grešku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.