Predsjednik Irana Hassan Rouhani kazao je kako su Sjedinjene Američke Države (SAD) ubijanjem komandanta snaga Quds Qassema Soleimanija napravile veliku stratešku grešku. U saopćenju Ureda iranskog predsjednika navodi se kako je Rouhani o posljednjim dešavanjima telefonom razgovarao s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom. Rouhani je tom prilikom kazao kako da nije bilo koraka koje je Soleimani poduzeo protiv ISIL-a, Evropa bi danas bila suočena s velikom prijetnjom.

Dodao je kako SAD ovim činom nisu ostvarile cilj i da je došlo do ishoda u suprotnom smjeru. Poručio je kako se nakon ovog događaja svjedoči većem zajedništvu i solidarisanju iranske administracije i naroda nego ikad. Rouhani je podsjetio kako je Soleimani u Bagdad otputovao na poziv premijera Iraka Adela Abdula Mehdija.

-Amerikanci su ubijanjem Soleimanija napravili veliku stratešku grešku. Za posljedice ovog ubistva odgovorna je američka administracija - rekao je Rouhani.

Dodao je i kako se SAD ne mogu zaštititi od posljedica ovog velikog ubistva. Rouhani je kazao kako Iran ne traži rat u regionu niti nesigurnost, ali da se neće ni ustručavati štititi svoja prava i suverenitet. Macron je kazao kako se Francuska zalaže za očuvanje mira i stabilnosti u regionu te da je spremna pružiti pomoć na smirivanje tenzija. Poručio je i kako će Francuska nastaviti ulagati sve napore u zaštitu nuklearnog sporazuma i da očekuje od Irana da djeluje u skladu s tim.

-Svi smo veoma zabrinuti zbog narušavanja mira i stabilnosti. Posljednja dešavanja mogu dovesti do povećanja tenzija i produbljivanja kriza - rekao je Macron.