open-navfaktor-logo
search
Iranski predsjednik
Rouhani: Amerikanci nisu svjesni koliko veliku grešku su napravili
Rouhani posjetio dom generala Soleimanija i njegovoj supruzi i djeci izrazili saučešće
04.01.2020. u 17:16
get url
text
Predsjednik Rouhani u posjeti porodici ubijenog generala

Predsjednik Irana Hassan Rouhani i istaknuti lider šiita u Iraku Muqtada al-Sadr posjetili su kuću iranskog generala Qasema Soleimanija koji je ubijen u petak rano ujutru u vazdušnom napadu američke bespilotne letjelice u Iraku, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako prenosi iranska državna televizija, Rouhani i al-Sadr su posjetili dom generala Soleimanija i njegovoj supruzi i djeci izrazili saučešće.

Rouhani je u izjavi za novinare kazao da Sjedinjene Američke Države još nisu ni svjesne kakvu su grešku napravili.

- Amerikanci nisu svjesni kako veliku grešku su napravili. Posljedice ovog zlodjela će osjetiti ne samo danas nego i u predstojećem periodu - rekao je Rouhani.

Dom ubijenog generala Soleimanija jučer je posjetio i iranski vjerski lider Ali Khamenei.

General Soleimani, koji je predvodio elitnu jedinicu Iranske revolucionarne garde, ubijen je u petak u vazdušnom napadu na Bagdad, a Ministarstvo odbrane SAD-a je saopštilo da su napad izvele američke snage po direktivi predsjednika te zemlje Donalda Trumpa.

Pentagon je optužio Soleimanija da je planirao izvesti napade na američke diplomate i službenike u Iraku i regiji, istakavši da je ubijeni vođa odgovoran za smrt stotina Amerikanaca i koalicionih partnera.

Iranski vjerski lider Ali Khamenei najavio je oštar odgovor na američki napad, a u Iranu je proglašena trodnevna žalost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.