open-navfaktor-logo
search
Sigurnosni problem
Rouhani američkim i evropskim snagama: Pametno izađite iz regiona
Kako prenosi iranska državna televizija, Rouhani je izjavio da Iran nikako ne želi da se u regionu dogodi veći sigurnosni problem
15.01.2020. u 10:53
get url
text

Predsjednik Irana Hassan Rouhani je izjavio da američke i evropske snage nisu sigurne u regionu Bliskog istoka. Kako prenosi iranska državna televizija, Rouhani je izjavio da Iran nikako ne želi da se u regionu dogodi veći sigurnosni problem.

-Pametno izađite s ovog područja, bez ratovanja. Američke trupe danas ovdje nisu sigurne. Sutra se evropski vojnici također možda neće osjećati sigurno. Vratimo se nuklearnom sporazumu - kazao je Rouhani.

Istakao je da je izlazak SAD-a iz nuklearnog sporazuma negativno utjecao na sigurnost cijele regije.

-Svi sigurnosni problemi u regiji negativno će se odraziti i na sigurnost SAD-a, Evrope i cijelog svijeta - dodao je.

Apelovao je na iranske vojne zvaničnike da, kako je kazao, iskreno podijele s javnošću sve činjenice o obaranju ukrajinskog aviona u Teheranu kada niko od 176 putnika i članova posade nije preživio.

-Javnost očekuje od zvaničnika iskreno i odgovorno ponašanje. Tražim od Generalštaba i vojske da sa javnošću podijele sve detalje oko ovog slučaja. Izvinimo se cijeloj javnosti - kazao je Rouhani.

Istakao je također da je obaranje putničkog aviona sve ljude u njegovoj zemlji ostavilo u velikom šoku.

-Ja sam sedam godina bio odgovoran za odbrambeni sistem tokom iransko-iračkog rata. Ali ovakav slučaj nije zabilježen niti tokom rata niti u historiji Irana - rekao je Rouhani.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.