open-navfaktor-logo
search
Kolumna za Haaretz
Rosensaft: Kako je historičar holokausta Greif postao negator genocida u Bosni i Hercegovini
Za poređenje genocida sa otkazivanjem dodjele nagrade potrebno je da budete u potpunoj koliziji sa stvarnošću.
01.02.2022. u 14:00
get url
text

Da bi iskazali jedno takvo groteskno i nesavjesno izjednačavanje, morate biti u velikoj zabludi, odnosno morate razmišljati na način da je povreda vašeg prevelikog, hiperfragilnog ega u istoj kategoriji i na istom nivou kao masovna ubistva.

Ovo u autorskoj kolumni za izraelski list Haaretz, pod naslovom Kako je historičar holokausta postao negator genocida, piše Menachem Z. Rosensaft, advokat iz New Yorka i osnivač Mreže djece preživjelih Jevreja. 

Kako piše, takav jedan scenario se čini malo vjerovatnim, čak izmišljenim. A ipak, to je upravo bila bizarna studija slučaja koju je predstavio Gideon Greif, izraelski akademik koji je, nekada davno, radio značajno istraživanje o određenom aspektu nacističkog logora smrti Auschwitz-Birkenau.

Nakon što je njemačka vlada dala do znanja da preispituje odluku da ga okiti najvišim građanskim počastima, Greif je za Haaretz rekao:

- Nisam samo ja lično napadnut. Mislim da je sjećanje na holokaust pod napadom. Ne mogu zamisliti da će njemačka vlada čak razmotriti da mi ne da medalju, koju zaslužujem, jer će to biti protumačeno kao poricanje holokausta.

Nedodiljeni Orden za zasluge

Međutim, ovo nije jedina prilika koju je Grief iskoristio za ovakve izjave. Kada je njemačko ministarstvo vanjskih poslova odlučilo da mu ipak ne dodijeli Orden za zasluge SR Njemačke, on je imao još jednu, goru analogiju, koja se graničila s profanim. 

- Ovo je crna mrlja na Njemačkoj. Oni ubijaju žrtve holokausta po drugi put - izjavio je on.

Ma, šta kažete?

Nadalje, Greif je optužio "organizacije Islamskog bratstva (sic)" za provođenje antisemitskih kampanja protiv njega što je rezultiralo odlukom Njemačke da mu ne dodijeli orden.

Očigledno mu nikad nije palo na pamet zašto bi iko ko je pri zdravoj pameti, i izvan ultranacionalističkih krugova bosanskih Srba i Srbijanaca, želio biti javno povezan sa njim, a kamoli da mu se dodijeli neka medalja s obzirom da je on negirao genocid koji se dogodio u i oko istočnobosanskog grada Srebrenici u julu 1995. godine.

Kategorički negirajući međuanrodne presude, masovne grobnice i druge fakte, krajnje desničarski etnonacionaslista i vođa bosanskih Srba, Milorad Dodik, proveo je 26 i po godina odbacujući bilo kakvu sugestiju da je ono što se dogodilo u Srebrenici na skali genocida. U ovoj nečastivoj kampanju falsificiranja historije pridružili su mu se brojni istomišljenici u Srbiji, ali i drugdje, poput austrijskog pisca i dobitnika Nobrelove nagrade za književnost Petera Handkea. 

Tu na scenu stupa Gideon Greif.

Vlasti Republike Srpske su ga 2019. godine angažovale da predvodi navodno "nezavisnu" istražnu komisiju sa zadatkom da istraži "stradanja svih naroda u regionu Srebrenice između 1992. i 1995. godine".

Iako je do ekstrema cinično, imenovanje Greifa kao predsjednka komisije nije iznenađujuće. 

Na zgražavanje odgovornih istoričara, Greif je više puta preuveličavao broj srpskih žrtava u kompleksu hrvatskih logora smrti u Drugom svjetskom ratu u Jasenovcu, koji se često naziva "Auschwitz Balkana", gdje je, prema američkom Memorijalnom muzeju Holokausta, ubijeno između 77.000 i 99.000 Srba, Jevreja, Roma i drugih. 

Oslobađanje bosanskih Srba od optužbi

Samo u 2019. Greif je umnožio tu procjenu deset puta, postavljajući broj žrtava tog logora na "najmanje 800.000" i "najmanje 700.000", u dva različita navrata. Iste godine imenovan je za redovnog profesora Univerziteta u Beogradu.

Greifovo porijeklo izraelskog, jevrejskog historičara holokausta je vjerovatno trebalo da služi kao pokriće za očekivano – ako ne i zagarantovano od samog početka – oslobađanje bosanskih Srba od optužbi za genocid.

Prevazišao je sva moguća očekivanja po tom pitanju. U julu 2021. godine, pod krinkom pseudo-nauke i bez ikakvog pokušaja pa čak blefiranja objektivnosti, Greif i njegova komisija objavili su izvještaj na više od 1.000 stranica u kojem jednodušno poriču da je u Srebrenici počinjen genocid.

Izvještaj Greifa je odvratna grozota koja ne samo da očigledno ignoriše različite iscrpne, uvjerljive i dosljedne presude MKSJ-a, već se i drsko upušta u prastaru racionalizaciju okrivljavanja žrtava za rasnu, etničku ili vjersku motivaciju i zločine počinjeno nad njima.

Nakon što je izvještaj podnio predsjedniku i premijeru Republike Srpske, Greif nije ostavio nikakvu sumnju zašto je uopće dobio glavnu ulogu u komisiji.

- Ja sam Jevrej - objasnio je on u intervjuu na televiziji Republike Srpske, govoreći o Srebrenici.

- Znam šta znači genocid... Niko mi ne može reći šta je genocid, a ovaj događaj nije bio genocid. I mi smo to dokazali - kazao je tada.

Tokom tog televizijskog nastupa, Greif je takođe izjavio da broj ubijenih u Srebrenici "ne prelazi 3.714 žrtava". Ova cifra (koju on sada pomalo očajnički pokušava da koriguje) samo slučajno prati – pretpostavljam pukom koincidencijom – jednako lažan i jednako neutemeljen narativ koji Dodik iznosi više od decenije: da je samo 3.500 Bošnjaka ubijeno u Srebrenica.

Strategija poricanja i relativizacije

Nije ni čudo što je prošlog novembra došlo do protesta kada se saznalo da Greifa žele odlikovati.

- To se nikada nije trebalo dogoditi - rekao je Michael Brand, poslanik njemačkog Bundestaga.

- Uostalom, Gideon Greif svoje laži o genocidu u Bosni ne širi u tajnosti, naprotiv, i to je dio strategije poricanja i relativizacije - kazao je Brand.

Neko očito nije radio svoj posao i nije odvojio vrijeme da ispita Greifove aktivnosti osim njegovog rada vezanog za Auschwitz od prije dvije decenije. Jednostavna pretraga na Googleu mogla je njemačkom ministarstvu vanjskih poslova uštedjeti znatno sramoćenje u javnosti.

I tada je jadni Greif ozbiljno zaskočio ajkulu, takoreći, umotavši se u patetični samosažaljevalni plašt mučeništva. Iako studiozno negira genocid u Srebrenici, smatra da je nedobivanje ordenja jednako genocidu. Zamislite to.

Znate da je nešto ozbiljno pošlo naopako kada nekadašnji "korisni idiot" ne samo da prestane da bude koristan, već se, naprotiv, pretvori u sve smrdljiviji politički balast, napisao je Rosensaf u kolumni za Haaretz.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.