open-navfaktor-logo
search
Peti nastup na SP
Ronaldo ušao u klub odabranih, u Kataru će pokušati ispisati historiju
Fudbalska reprezentacija Portugala izborila je plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru, nakon što je sinoć u finalu baraža savladala Sjevernu Makedoniju sa 2:0.
30.03.2022. u 09:07
get url
text

Golove za veliko slavlje u Portu postigao je Bruno Fernandes u 32. i 65. minuti.

Cristiano Ronaldo, ikona portugalske reprezentacije, uspio je tako da ostvari podvig koji ga je odveo u historiju fudbala. Naime, krajem godine će zaigrati na svom petom Mundijalu zaredom. Ovakvim ostvarenjem ne može da se pohvali mnogo fudbalera.

Pored Ronalda peti put na svjetskim prvenstvima igrat će i Lionel Messi (Argentina), a ranije su taj podvig ostvarili Meksikanci Antonio Carbajal Rafael Marquez, Nijemac Lothar Matthaus i Italijan Gianluigi Buffon.

Ronaldo je debitovao na Svjetskom prvenstvu 2006. godine u Njemačkoj, a poslije toga redom je nastupao u Južnoafričkoj Republici (2010), Brazilu (2014) i Rusiji (2018).

A ukoliko bude sve kako je predviđeno i ukoliko postigne gol u Kataru, postat će prvi igrač u historiji fudbala koji je bio strijelac na pet različitih završnih smotri najboljih planetarnih reprezentacija.

Ronaldo je već nastupio na pet uzastopnih evropskih prvenstava i na svakom je bio strijelac minimalno jednog gola. 

Niz od devet velikih natjecanja na kojima je postizao golove ima i Asamoah Gyan iz Gane, koji je bio strijelac na šest uzastopnih afričkih kupova nacije i tri svjetska prvenstva. NA EURO 2020 Ronaldo se izjednačio sa Gyanom, a u Kataru će imati priliku da postane rekorder.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.