open-navfaktor-logo
search
Grupa H
Ronaldo predvodi Portugal, oproštaj Suareza i Cavanija, Gana dobila dva pojačanja, lijepe vijesti za Koreju
Svjetsko prvenstvo u fudbalu koje se održava u Kataru počinje u nedjelju, a trajat će do 18. decembra kada je na programu finalni meč.
19.11.2022. u 10:33
get url
text

Voljom žrijeba odlučeno je da se u grupi H nađu Gana, Južna Koreja, Portugal i Urugvaj.

- Gana -

Najveći uspjeh ove afričke selekcije je četvrtfinale Mundijala 2010. godine u Južnoj Africi, kada ih je nakon penala eliminisao upravo Urugvaj.

Gana je dva mjeseca pred Mundijal dobila dva velika pojačanja.

Napadač Athletic Bilbaa Inaki Williams je prije šest godina odigrao jedan meč za A reprezentaciju Španije, ali se na kraju odlučio za zemlju svog porijekla.

Istu stvar napravio je i desni bek Brightona Tariq Lamptey koji je ranije nastupao za omladinske selekcije Engleske.

Roster Gane je prema Transfermarktu procijenjen na 216,90 miliona eura, a najskuplji igrač je Thomas Partey iz Arsenala (38 miliona eura).

- Južna Koreja -

Ono što je bitno za navijače ovog tima jeste da se na spisku nalazi najveća zvijezda reprezentacije i fudbaler Tottenhama Heung-min Son, za koga se spekulisalo hoće li biti spreman zbog povrede. Zanimljivo ime na spisku je i sjajni stoper Napolija Min-jae Kim.

Roster Koreje vrijedi 164,48 miliona eura. Najvredniji igrač u sastavu je očekivano Heung-min Son (70 miliona eura).

- Portugal -

Najveće iznenađenje na spisku putnika za Katar je izostavljanje zvijezde PSG-a Renata Sanchesa, a tu odluku je donio selektor Fernando Santos iako je bio veliki pritisak portugalske javnosti da se Sanches pozove na Mundijal.

Cristiano Ronaldo je lider ove ekipe, ali se ističe i sjajni vezni red s Bernardom Silvom i Brunom Fernandesom te predvodnici novog vala, 23-godišnjaci Rafael Leao i Joao Felix.

Portugalci su procijenjeni na 937 miliona eura. Najskuplji je fudbaler Milana Leao (85 miliona eura).

- Urugvaj -

Najveće zvijezde Urugvaja i ovaj put će biti Luis Suarez i Edinson Cavani koji će se najvjerovatnije oprostiti od reprezentacije nakon nastupa u Kataru.

Tu ne trebamo ni zaboraviti Darwina Nuneza iz Liverpoola. Na spisku se našlo ime i stopera Ronalda Arauja iz Barcelone koji je imao operaciju, tako da je njegov poziv razljutio čelnike Blaugrane.

Urugvajci prema Transfermakrtu koštaju 449,70 miliona eura, a najskuplji je Federico Valverde iz Real Madrida (100 miliona eura).

GRUPA H

1. kolo, 24. novembar:
14:00 Urugvaj – Južna Koreja (Al Rayyan)
17:00 Portugal – Gana (Doha)

2. kolo, 28. novembar:
14:00 Južna Koreja – Gana (Al Rayyan)
20:00 Portugal – Urugvaj (Lusail)

3. kolo, 2. decembar:
16:00 Gana – Urugvaj (Al Wakrah)
16:00 Južna Koreja – Portugal (Al Rayyan)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.