open-navfaktor-logo
search
Otvorio dušu
Roger Federer nakon odlaska u penziju: Sve sam izgubio, ali se osjećam ispunjeno
Legendarni teniser Roger Federer dao je intervju New York Timesu povodom svog odlaska u penziju.
28.09.2022. u 15:42
get url
text

- Na samom kraju doslovno sam sve izgubio - rekao je Švicarac u razgovoru za New York Times povodom svog odlaska u sportsku penziju.

Federer je prošle sedmice na Laver Cupu odigrao je svoj posljednji meč. Dogodilo se to u igri parova, partner mu je bio najveći rival kroz cijelu karijeru Rafael Nadal, a sa suprotne strane bili su Amerikanci Jack Sock i Frances Tiafoe.

VEZANI TEKST - Veličanstveni Federer u suzama se oprostio od tenisa, zaplakali i Nadal i Đoković

Amerikanci su na kraju pobijedili, pa je tako Federer karijeru završio sa porazom.

- Nekako mi čudno izgleda, ali na kraju sam doslovno sve izgubio. Zadnji pojedinačni meč sam izgubio, zadnji meč parova također. Izgubila je moja ekipa, izgubio sam glas podržavajući svoje kolege. Izgubio sam na kraju i svoj posao, nekako sam u danu ili dva sve izgubio. Uprkos tome se osjećam ispunjeno, dobro i pozitivno - rekao je između ostalog Federer.

Podsjetimo, Federer je pretrpio tri operacije koljena i posljednji meč je odigrao na Wimbledonu prošle godine protiv Poljaka Huberta Hurkacza. Činilo se da je povreda iza njega i da je spreman da se vrati na teren, ali neposredno pred nastup na Laver Cupu bolovi su se vratili, tako da se morao odlučiti za prekid karijere.

Teško je nabrojati sve njegove uspjehe. Uz osvojenih 20 Grand Slam titula, šest godina završio je kao prvi igrač svijeta. Ispred njega su Rafael Nadal s 22 Grand Slam titule, te Novak Đoković koji ima 21.

Ukupno je osvojio 103 ATP turnira, što je više od njegovih najvećih rivala Nadala i Đokovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.