Srijeda, 12.05.2021.
h

Rođendan Šibe Krvavca: U "Meeting Pointu“ 22. decembra cjelokupan opus slavnog reditelja

Udruženje rediteljica i reditelja u BiH (URiRuBiH) obilježit će rođendan jednog od najvećih bh. fillmskih autora, majstora žanra i jednog od najgledanijih reditelja na svijetu, Hajrudina Šibe Krvavca. 

Tim povodom 22. decembra u sarajevskom kinu „Meeting Point“ bit će prikazan njegov gotovo cjelokupan opus.

- Šiba je možda od svih autora u BiH najbolji uzor u današnjim uslovima filmske industrije. Svojom snažnom autorskom ličnošću spojenom sa rijetkom zanatskom vještinom i smislom za spektakl i akciju u funkciji emotivnog angažovanja publike, a ne slavljenja ideologija, donio je potpuno novu vrijednost u jugoslovensku i bh. kinematografiju - istakli su iz URiRuBIH-a.

Dan Hajrudina Šibe Krvavca je poseban program koji će donijeti i četiri restaurirana igrana filma koje je u skladu sa svjetskim standardima restaurirao Filmski centar Sarajevo. Također, bit će prikazani i njegovi dokumentarci i kratki filmovi, tako da će gledaoci moći steći puni uvid u ovaj značajan i gotovo zaboravljen opus, iako su neki njegovi kultni aspekti još uvijek živi u popularnoj kulturi, ne samo BiH, regije, nego i Kine.

Između ostalih, bit će prikazani: „Diverzanti“, „Partizanska eskadrila“, „Most“, „Valter brani Sarajevo“...

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh