open-navfaktor-logo
search
Nisu na grantu
Roditeljska kuća još nije dobila novac od Vlade Kantona Sarajevo za 2021.
Kraj je 2021. godine, a Roditeljska kuća u Sarajevu još nije dobila sredstva od Vlade Kantona Sarajevo.
12.11.2021. u 08:36
get url
text

Na izraženi problem finansiranja Roditeljske kuće u pandemiji, koja je u sastavu Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka", još proljetos upozorio je i Fikret Kubat, direktor, koji je kazao da su u tom trenutku, od početka godine do aprila, za 70 posto bili smanjeni prihodi Udruženju.

VEZANI TEKST - Ugrožen rad Roditeljske kuće; Kubat: Naš tim godinama nesebično radi, ne bismo voljeli ostati bez ljudi

U međuvremenu, dodaje Kubat, sve institucije, odnosno vlade drugih kantona, općine, firme koje su trebale, novac su uplatile, osim Kantona Sarajevo.

- Imam informaciju da će i Kanton Sarajevo izdvojiti 50.000 KM, vjerovatno iz budžetskih rezervi. No, to sam čuo od zastupnika i još nemam službenu potvrdu toga – kaže Kubat.

Na pitanje koliko je Roditeljska kuća do sada od Kantona Sarajevo godišnje dobijala sredstava, Kubat odgovara da su iznosi varirali, ali se cifra uglavnom kretala do 50.000 maraka.

- Treba naglasiti da naše Udruženje u Kantonu Sarajevo nije na grantu i to nikada nismo bili, iako smo to pokušavali ostvariti. Međutim, nismo uspjeli da u kantonu sa najvećim budžetom dobijemo svoj kod. Kako će se to pravno riješiti, to nije naš posao, nego službi kantona koje bi trebale iznaći rješenje da Udruženje, koji ima veliki značaj za društvo, dobije svoje mjesto i u budžetu – navodi Kubat.

Dodaje kako su neka udruženja, odmah nakon agresije na BiH, uvedena u budžet Kantona Sarajevo, ali da ih je sada, kako kaže, vrlo teško pomjerati.

- Značaj Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" za mnoge je ogroman, ali to trebaju prepoznati i vlasti KS, to je pitanje za zastupnike u Skupštini KS. Ponavljam, nisam pravnik, naše je da radimo sa djecom najbolje što znamo i nadamo da će to biti prepoznato kako ne bismo svake godine bili u situaciji da iščekujemo novac koji nam je potreban za nesmetan rad – maglašava Kubat.

Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" trenutno broji oko 400 članova, a za normalno finansiranje roditeljske kuće godišnje je potrebno oko 150.000 maraka.

- To su sredstva koja mogu pokriti samo Roditeljsku kuću, bez aktivnosti Udruženja značajnih za društvenu zajednicu, koje su brojne. Zbog toga je naš fokus sada na nacrte budžeta. Želimo da animiramo sve nivoe vlasti, od lokalnih, kantonalnih, do federalnog nivoa da se za Roditeljsku kuću izdvoje grantovi. To je ono što mi zakonski možemo uraditi – kaže Kubat.

Kako je i u Tuzli počela gradnja Roditeljske kuće, iz Udruženja navode kako već rade na dogovoru sa kantonalnim, gradskim i općinskim vlastima da bi se planirala sredstva za njen rad.

- To će biti poseban budžet samo za Roditeljsku kuću u Tuzli čija bi se izgradnja trebala završiti naredne godine – kazao je Kubat.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.