Majci Mireli Dedić je suđeno za smrt djevojčice odnosno da je 31. marta 2021. grubo odgurnula dijete koje je pri padu zadobilo po život opasne povrede.

I majci i ocu Danijelu Dediću na teret se stavljalo emocionalno zanemarivanje i zlostavljanje djece. Osumnjičeni roditelji imaju ukupno četvero djece.

- Optuženici su proglašeni krivim za sva krivična djela. Prvooptuženici je stavljeno na teret krivično djelo povrede prava djeteta, za to djelo utvrđena je kazna zatvora u trajanju od 12 godina. Za krivično djelo povrede djetetovih prava dobila je dvije godine i šest mjeseci. Jedinstvena kazna zatvora je 13 godina - rekao je ispred sudnice Slaven Vidmar, sudija Županijskog suda u Slavonskom Brodu, prenosi Index.

Drugooptuženi otac proglašen je krivim za dva krivična djela, ukupna kazna je sedam godina.

Suđenje s kojeg je isključena javnost počelo je 11. aprila.

VEZANI TEKST - Djelimično priznali: Ispitani roditelji teško povrijeđene djevojčice, majka prvookrivljena

Visoki kazneni sud je prošle godine saopćio kako se 27-godišnjak tereti da je zajedno sa svojom 24-godišnjom suprugom grubo zanemarivao dužnost podizanja svojih dvoje djece koju su zlostavljali od novembra 2020. do kraja marta 2021.

Prema optužnici, dječaku od 4.5 godina i dvoipogodišnjoj Nikoll su nanosili fizičku bol i psihičku nelagodu. Sina su često kažnjavali šamaranjem i omalovažavanjem, dok djevojčici, koja se tek bila vratila iz udomiteljske porodice, nisu pružili dodatnu podršku i skrb te su je kažnjavali šibom i šamarima ostavljajući je noću samu u dnevnom boravku, zbog čega je Nikoll bila u strahu, dodao je apelacijski sud.

Okrivljena majka se tereti da je 31. marta snažno odgurnula Nikoll koja je pri padu udarila potiljkom glave i četiri dana kasnije preminula od zadobivenih povreda mozga, nadodao je Visoki kazneni sud.

Djevojčicu Nikoll iz okoline Nove Gradiške je 31. marta ujutro u tamošnju bolnicu donijela majka i rekla da je dijete palo. Ljekari su pokušali reanimirati dijete, a s obzirom na težinu povreda, djevojčicu su istog dana prevezli u zagrebačku Kliniku za dječje bolesti.

Porodica iz koje potječe djevojčica od prije je poznata novogradiškom Centru za socijalnu skrb. Djevojčica Nikoll je bila kod udomitelja više od godinu dana, a centar je na zahtjev roditelja vratio u biološku porodicu.