open-navfaktor-logo
search
Uz podršku Ministarstva
Roditelji zainteresirani: Produženi boravak novi trend u školama na području TK
Učenicima prva četiri razreda u Osnovnoj školi Brčanska Malta u Tuzli uskoro će biti omogućen produženi boravak, što znači da će u školi, uz nadzor odgajatelja, moći boraviti od 7.00 do 17.00 sati. 
24.09.2022. u 07:54
get url
text
Osnovna škola Brčanska Malta

Ovo je samo jedna u nizu škola koje su uvele ovu novinu, a u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona (TK) kažu da bi takvih primjera trebalo biti sve više.

- Tendencija Ministarstva je da u svim školama bude otvoren produženi boravak, koji od ranije imamo u Katoličkom školskom centru "Sveti Franjo" u Tuzli, školi "Novi Grad" u Tuzli te u Drugoj osnovnoj školi u Živinicama. Prve zahtjeve za organizacijom produženog boravka imali smo prije tri-četiri godine i evidentno je da postoji potreba - kaže Asim Bojić, šef Odsjeka za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Škole moraju ispuniti standarde koje je propisalo resorno kantonalno ministarstvo i poštovati pravilnik koji tretira ovu oblast. U OŠ "Brčanska Malta", nakon što su dobili saglasnost Ministartva obrazovanja i nauke TK, sada slijedi angažiranje odgajatelja i raspisivanje poziva za prijavu djece.

- Pravilnik propisuje da se produženi boravak finansira od sredstava koja uplaćuju roditelji. Posao odgajatelja mogu obavljati proesori razredne nastave, pedagozi, diplomirani psiholog te nastavnici koji su tehnološki višak. Kada je prvi put pokrenuta priča o produženom boravku u našoj školi, u aprilu ove godine, imali smo oko 50 zainteresiranih, koliko će ih biti sada, vidjet ćemo kada raspišemo poziv - kaže direktor OŠ "Brčanska Malta" Mirsudin Pačariz.

Produženi boravak je koncipiran tako da škole osiguravaju prostor opremljen u skladu sa standardima, dok roditelji mjesečnim uplatama finansiraju plaće za odgajatelje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.