open-navfaktor-logo
search
Zbog prijevoza učenika
Roditelji učenika iz Jajca protestovali ispred zgrade Vlade SBK
Stotinjak roditelja učenika iz Jajca u četvrtak je protestovalo ispred zgrade Vlade Srednjobosanskog kantona u Travniku, zbog činjenice da nakon mjesec još nije organiziran školski prijevoz za učenike s područja ove općine.
07.10.2021. u 15:19
get url
text

Roditelji su naglasili da djeca već pet dana ne idu u školu, a primio ih je Bojan Domić, kantonalni ministar obrazovanja, nauke, mladih, kulture.

- Dogovor je da se oformi komisija koja će već sutra izaći na teren gdje će se donijeti realne linije, dogovoriti realne cijene, prihvatljive ministarstvu i prijevoznicima. Nama roditeljima je bilo važno da djeca sutra krenu u školu - kazala je Anka Petrović iz roditeljskog vijeća Osnovne škole Braće Jezerčić Jajce.

S roditeljima je iz Jajca doputovao i Edin Hozan, načelnik te općine koji je nakon sastanka s ministrom kazao kako se pokazalo da trenutno rješenje nije dobro.

- Ključna stvar je da su roditelji uspjeli uvjeriti ministra da subvencioniranje prijevoza učenika isplatom roditeljima nije rješenje, da Ministarstvo ima obavezu ugovarati prijevoz učenika i na ovome ćemo raditi svi - rekao je Hozan.

Ministarstvo ove godine, kazao je ministar Domić nakon sastanka, nije htjelo samo potpisivati anekse ugovora o prijevozu koje je prijašnjih godina dogovarao neko drugi, nego su htjeli transparentnom nabavkom putem tržišne konkurencije smanjiti cijene prijevoza.

- Djeca će, što je najvažnije, sutra u školu. Ovdje je ranije nekad neko ugovarao prijevoz, koji je u Jajcu možda najskuplji u državi. Tu više nema aneksa, u delikatnoj smo situaciji, pristupili smo tako da svaku relaciju škole potpišu direktnim sporazumom. Sad smo svjesni da stvarno tamo postoje relacije koje su izdvojene, imamo situacija da prijevoz ne ide do zadnje tačke. To je jedan tehnički problem kojeg će rješavati tehnička komisija. Drago mi je da svi shvataju kako je najvažnije da djeca idu u školu - rekao je Domić.

SBK za prijevoz učenika godišnje izdvaja oko četiri miliona maraka.

- Dvije općine Travnik i Jajce uzmu više od pola tog iznosa. Išli smo na opciju da ide transparentna javna nabavka. Pokazalo se da e-aukcija značajno spusti cijenu prijevoza. Imamo vrijedno nastavno osoblje i oni će nadoknaditi zaostatak u gradivu od pet dana, koliko učenici nisu išli u školu - zaključio je ministar. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.