Naime, do ove godine uspjesi na sportskim takmičenjima bodovani su za sve srednje škole na području KS, a od sada to pravo će moći ostvariti isključivo učenici koji upisuju gimnaziju sportskog izbornog područja.

Kao i do sada bodovat će se samo takmičenja međunarodnog, državnog, entitetskog te kantonalnog nivoa.

Povreda prava djece

Smanjen je i broj dodatnih bodova za one učenike koji su paralelno pohađali i osnovnu muzičku/baletsku školu. Sada će oni koji su ove škole završili, umjesto dva, dobijati jedan bod, a oni koji su završili sa odličnim uspjehom, umjesto četiri, dobiti dva boda.

No nezadovoljni roditelji pitaju se "kakvu poruku ovakvom svojom odlukom želi poslati Ministarstvo za odgoj i obrazovanje, odnosno da li im je cilj poručiti djeci kako je sport isključivo rekreativna djelatnost, jer njihove postignute rezultate ne žele cijeniti".

Roditelji su nezadovoljni i što je odluka, kako navode, uslijedila "samo mjesec dana pred upisu u srednje škole".

- Da li nadležni znaju koliko vremena, truda, napora i finansija je potrebno da neki sportista dođe do rezultata na internacionalnom nivou, predstavi svoju državu i podigne zastavu. Tada su svi ponosni, ali zapita li se iko u tom trenutku - šta je to dijete propustilo u školi i ko će ga naučiti? Kojim članom ste olakšali obrazovanje takvoj djeci? Ulažu duple napore da stižu propušteno i redovno gradivo, jer niko od njih se još nije opredjelio da će svoj život usmjeriti samo u sport. I nadareni sportisti imaju pravo biti inžinjeri, IT stručnjaci, doktori i niko im to ne smije uskratiti jer je to u protivnom diskriminacija i povreda njihovih prava - navode roditelji.

Dodaju "kako je ranijih godina možda i bilo zloupotreba, kada su u pitanju upisi i dodatni bodovi za sport, ali da je Ministarstvo trebalo naći način kako to spriječiti".

Dijana Parla                                                                                    FOTO: HEMA TELEVIZIJA/YOUTUBE/SCREENSHOT

Iz Vijeća roditelja KS kažu kako su u posljednje tri godine učestvovali u kreiranju ove Odluke kao članovi Komisije.

- Prethodnih godina svjedočili smo velikom broju roditelja koji su izrazili nezadovoljstvo jer im djeca ne mogu pohađati muzičku školu ili se baviti dodatnim sportovima. Godišnje oko 4.500 učenika završi osnovnu školu, a u muzičke škole bude upisano njih 560, jer ih toliko mogu primiti u KS. To automatski znači da oko 4.000 djece ne može dobiti bod - kaže Dijana Parla, dopredsjednica Skupštine Vijeće roditelja KS.

Što se tiče sportskih takmičenja, Parla kaže kako su se prethodnih godina nemilice bodovala, od taekwondoa, do skoka u dalj.

- Ne biste vjerovali da se prošle godine 85 posto djece upisalo u gimnazije po osnovu sportskih takmičenja, a samo 0,4 posto po osnovu takmičenja iz matematike. To je zaista bilo previše. Što se tiče takmičenja, Vijeće roditelja je tražilo jaču kontrolu diploma koje se unose u EMIS. Nismo tražili ukidanje svih takmičenja, jer i tjelesni odgoj i muzička kultura su predmeti. Ministarstvo nije moglo osigurati taj mehanizam. Ministrica je vidjela da oni ustvari ne mogu izvršiti kontrolu - šta se sve unosi i boduje u EMIS. Govorili su nam da je bio prevelik pritisak na operatere u školama. Nisu se mogli izboriti s tim, morali su svašta unositi. Rezultat toga bio je da su preskakana djeca koja su imala znanje za upis u određenu školu. Prednost je davana učenicima koji su imali manji prosjek predmeta potrebnih za upis, ali su imali sportska takmičenja. Ispostavilo se da se 800 posto učenika upisalo na osnovu muzičkih i sportskih takmičenja. To je bio razlog da Ministarstvo donese ovakvu odluku - dodala je Parla.

Šta kaže ministar Magoda

O Odluci i primjedbama roditelja namjeravali smo razgovarati i sa ministricom Naidom Hota-Muminović. U Ministarstvu nam je rečeno da pošaljemo pitanja, ali odgovor do zaključivanja teksta nismo dobili.

Kenan Magoda

Zanimalo nas je šta o svemu misle i u Ministarstvu kulture i sporta KS?

Ministar Kenan Magoda kaže "kako je i on imao dosta upita na ovu temu, ali da Ministarstvo na čijem je čelu nema jurisdikcije koje tretiraju donošenje odluka u vezi bodovanja postojećih kriterija".

- Siguran sam da ministrica Naida Hota-Muminović zna razloge donošenja odluke. Imam puno povjerenje u nju da je postupila kako treba i da je donijela ispravne odluke - poručio je Magoda.