open-navfaktor-logo
search
Banovići
Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju održali mirni protest: Imaju samo jedan zahtjev
Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju, okupljeni oko Udruženja Leptir iz Banovića, protestvovali su danas ispred prostorija Centra za razvoj inkluzivnih praksi (CRIP) U Banovićima.
15.08.2022. u 19:22
get url
text
protesti, Banovići

Razlog za njihovo nezadovoljstvo je, kako kažu, neizvjestan početak rada ovog Centra, a koji bi trebao početi ponovo funkcionisati uporedo sa novom školskom godinom.

- Svu težinu zahtjevnog i mukotrpnog rada u proteklom periodu, Ministarstvo obrazovanja i nauke, kao ni Vlada TK, nije vidjela,a što mi roditelji jesmo. 58 korisnika na 10 stručnih radnika CRIP-a, mnogo je zahtjevne djece sa raznim kategorijama. Svaki dan napornog rada i pored umornog lica, ipak bi pružali ljubav,brigu i osmijeh.

Svo svoje znanje su bezuslovno pružali svakom djetetu, kao i samim roditeljima psiho i socijalnu podršku. Gašenjem CRIP-a bi se pogoršalo sve, počev od financijskog do zdravstvenog i društvenog pitanja. Ja kod moje djece napredak vidim ogroman. I zaista molim Ministarstvo obrazovanja i nauke Vladu TK da usvoji naš jedini zahtjev,a to je da CRIP nastavi sa radom sa istim brojem radnika kao i do sada, te da omoguće rad CRIP-a - kazala je jedna od majki, Jasmina Softić.

Iz Udruženja Leptir navode da Ministarstvo obrazovanja i nauke TK, i pored obećanja i postignutog dogovora sa predstavnicima CRIP-a, nije omogućilo uslove za nastavak rada Centra u narednoj školskoj godini.

Naime, CRIP, koji djeluje u Banovićima i Gradačcu pruža besplatnu i sveobuhvatnu stručnu pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju sa područja TK. Kroz kabinetski rad sa logopedima, defektolozima i ostalim stučnim osobljem, djeca sa poteškoćama uče, pripremaju se za školske obaveze i socijalizuju se. To je jedino mjesto na kome se osjećaju prihvaćenima, sigurnima i sretnima, naveli su roditelji.

Tokom prošle školske godine usluge Centra koristilo je 58 djece, dok su 23 roditelja, takođe u Centru, koristila usluge besplatne psiho socijalne podrške.

Iz Ministarstva obrazovanja i nauke TK obećano je da će Centar dobiti podršku za angažovanje stručnih kadrova neophodnih za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju, ali je odobreno angažovanje samo tri zaposlenika u CRIP-u, što nije ni približno dovoljno za rad sa velikim brojem djece i roditelja, čulo se tokom današnjeg mirnog protesta.

Roditelji ističu i da su se obraćali Ministru obrazovanja i nauke TK Ahmedu Omeroviću, kao i premijeru Irfanu Halilagiću, ali da nisu dobili odgovor na svoje dopise.

Uputili su poruku nadležnima, kao i javnosti:"Naša djeca imaju pravo na ovu vrstu pomoći, kako bi se mogla socijalizovati i ravnopravnije uključiti u društvo".

- Naredni korak, ukoliko iz resornog Ministarstva i kantonalne Vlade ne budu pronašli rješenje za nastavak rada Centra u neophodnom kapacitetu, jesu protesti nezadovoljnih roditelja ispred zgrade Ministarstva obrazovanja i nauke TK, najavili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.