open-navfaktor-logo
search
Brojni problemi
Roditelji djece s poteškoćama u razvoju protestuju ispred zgrade Vlade KS
Ovo se sve predugo razvlači, tražimo da se riješe naši osnovni problemi, kaže Smirko
22.07.2019. u 09:11
get url
text

Roditelji djece sa poteškoćama u razvoju okupili su danas na mirnim protestima da skrenu pažnju Vlade Kantona Sarajevo na probleme sa kojima se susreće ova populacija. I Hajra Smriko, majka trogodišnjeg dječaka Ahmeda, nalazi se ispred zgrade Vlade KS. 

-Ovo se sve predugo razvlači, tražimo da se riješe naši osnovni problemi. Mi smo na margini društva. Da se napravi registar djece, da se njihova prava izjednače sa svim drugim kategorijama. Tražimo i adekvatno liječenje za našu djecu - kaze Smriko.

Lamija Ćorić, majka petogodišnjeg dječaka koji je 100 postotni invalid ističe da njeno dijete nema nikakvu podršku društva.

-On sjedi kući, nema vrtića, nema ljetne škole Edusa, borba traje godinama. Kad sam dobila dijete sa poteškoćama u razvoju mislila sam da ćemo imati neku podršku, da će se nešto riješiti. U domu zdravlja naruče me kod logopeda jednom mjesečno. To je njemu nedovoljno, minimalno treba tri puta sedmično. Problemima nema kraja. Dijete sa poteškoćama u razvoju treba sve a naša invalidnina ne može to pokriti. Imamo jednu platu i podstanari smo- kaže Ćorić.

Roditelji su uputili pismo međunarodnim organizacijama da se i oni pridruže zahtjevima ili "da nam pruže azil u svojim zemljama jer mi ovdje ne možemo ovako živjeti", navode.

Premijer Edin Forto ih je pozvao na razgovor ali nisu htjeli ući u zgradu Vlade već su trazili da on izđe vani i da im kaže šta će uraditi.

-Ne želimo mi više gubiti vrijeme ni svoje ni njihovo. Dosta smo mi pričali - komentirali su roditelji.

Roditelji i staratelji djece s poteškoćama u razvoju suočavaju se s brojnim problemima, a početkom mjeseca su organizirali potpisivanje peticije koja je upćena kantonalnim vlastima. Tada su iznijeli nekoliko stavki za koje smatraju da ih Vlada i Skupština trebaju ispuniti u najkraćem roku. Opširnije OVDJE. 

Vlada KS je planirala u septembru održati tematsku sjednicu na kojoj bi se razmotrili problemi ove populacije. Međutim, roditelji i staratelji ove djece ističu da ne mogu čekati do septembra te traže da se kantonalne vlasti time hitno pozabave. 

{$galerijaFotografija}

Protest ispred Vlade Kantona Sarajevo
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.