open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Roditelji djece oštećenog sluha ogorčeni: Direktorica smijenjena po sili zakona
Roditelji djece koja pohađaju Centar za obrazovanje, vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora u Tuzli, jučer su se okupili ispred ove škole i izrazili svoje nezadovoljstvo smjenom Amre Imširagić, direktorice ove obrazovne ustanove.
20.05.2021. u 17:14
get url
text
Direktorica Amra Imširagić

Podsjećamo, Skupština Tuzlanskog kantona (TK) usvojila je izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, a tim izmjenama, po sili zakona, smijenjeni su svi direktori osnovnih i srednjih škola u TK, među njima i defektologinja i doktor nauka Amra Imširagić.

- Roditelji djece su osjetili potrebu da reagiraju jer sam ja ispravila mnogo toga lošeg što se dešavalo prije. Radila sam posao čisto i pošteno i oni su to prepoznali - kaže Amra Imširagić, koja je imenovana za v. d. direktorice 1. oktobra prošle godine, a krajem godine izabrana je na četverogodišnji mandat.

Privremeni Školski odbor Centra koji je imenovala Vlada TK u kojoj sjede kadrovi SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke, narednog utorka bi trebao potvrditi smjenu direktorice i izabrati novog vršioca dužnosti.

- Kada se u Skupštini TK mijenjao zakon i smjenjivali direktori, govorilo se da su neki direktori bili na listi političke stranke. Ja nikada nisam bila na listi niti jedne stranke, autorica sam 11 udžbenika za učenike oštećenog sluha i prvi sam defektolog na mjestu direktora za 40 godina postojanja Centra - kaže dr. Amra Imširagić.

Amra Imširagić

Ona je istakla i da je okupljanje roditelja veliko lično priznanje za nju.

- Moj prioritet su djeca i imala sam mnogo toga za uraditi. Ogorčena sam zbog načina na koji je sve urađeno i najviše se brinem za djecu. Okupljanje roditelja je potvrda mog rada i više od toga mi ne treba. Veoma sam im zahvalna - zaključila je direktorica Centra.

Nakon mirnog okupljanja roditelji su objavili i saopćenje u kojem kažu da su "prvi put u dugogodišnjem pohađanju škole roditelji ove djece osjetili i na osnovu postignutih uspjeha uvidjeli, da je na mjesto direktora došla žena koja radi za interes djece".

- Prvi put su roditelji uključeni i obaviješteni o svim odlukama koje se tiču obrazovanja i napretka naše djece. Roditelji su danas odbili da svoju djecu puste na redovnu nastavu te su sa njima mirno protestovali. Također je upućen zahtjev Ministarstvu obrazovanja TK da se u što kraćem vremenskom roku sastane s predstavnicima roditelja te sasluša njihove zahtjeve - kaže se, između ostalog, u njihovom saopćenju.

Oni su zatražili i da se dr. Amra Imširagić vrati na poziciju direktora Centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.