open-navfaktor-logo
search
Buna
Roditelj zbog kćerkinih ocjena šamarao nastavnice mostarske škole?!
Iz MUP-a HNK su nam potvrdili da je muškarac verbalno, a kasnije i fizički napao nastavnice, ali da nisu evidentirane povrede
20.11.2018. u 20:38
get url
text

Na nastavnice historije i geografije Osnovne škole "Marina Držića" Buna, kako saznajemo, nasrnuo je otac jedne učenice 9. razreda, koji je bio nezadovoljan što njegova kćerka ne dobija ocjene koje, kako on smatra,zaslužuje.

Kako nam jeispričao izvor dobro upoznat sa cijelom pričom, u holu škole ih je prvo napao verbalno, da bi kasnije "pao" i šamar. Incident se dogodio u petak u popopodnevnim satima.

Policija je na poziv iz škole izašla na teren.

Iz MUP-a HNK su nam potvrdili da je muškarac verbalno, a kasnije i fizički napao nastavnice, ali da nisu evidentirane povrede. Također nam je rečeno da će biti podnesena prekršajna prijava zbog, kao je to okarakterisano, remećenja javnog reda i mira.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem je osudilo nasilje nad prosvjetnim radnicima, ne navodeći o kakvom incidentu se radi.

Tek su istaknuli kako "oštro osuđuju pojavu incidenata i različitih oblika nasilja nad nastavnicima, učiteljima, stručnim saradnicima i ostalim zaposlenicima unutar odgojno-obrazovnih institucija u Hercegovačko- neretvanskom kantonu, te smatraju nedopustivim svaki oblik nepoštivanja, maltretiranja, verbalnog i fizičkog nasilja nad prosvjetnim radnicima".

- Nastavnici kroz cijeli radni vijek svakodnevno ulažu veliki trud u razvijanje kompetencija i edukovanje svojih učenika, konstantno radeći na unaprjeđivanju plemenite nastavničke profesije, a sve u cilju što kvalitetnijeg obrazovanja i stvaranja prosperitetnih generacija.S tim u vezi, nastavnička profesija zaslužuje veliki respekt roditelja i društva u cjelini, kojeg nažalost u današnjici manjka - navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako iz Ministarstva daju punu podršku svim zaposlenim u odgojno-obrazovnim institucijama da svoj rad obnašaju u uslovima koji ni u kojem segmentu ne narušavaju njihovu sigurnost, dignitet, autoritet i odvijanje nastavnog procesa i rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.