open-navfaktor-logo
search
Velika Britanija
Rođena prva beba od tri roditelja
Prva beba s DNK tri osobe rođena je u Velikoj Britaniji nakon posebnog postupka potpomognute oplodnje, saopćilo je regulatorno tijelo.
10.05.2023. u 09:08
get url
text

Uprava za ljudsku oplodnju i embriologiju (HFEA) potvrdila je da je do 20. aprila ove godine u Ujedinjenom Kraljevstvu rođeno "manje od pet" beba nakon mitohondrijske donacije (MDT).

HFEA nije dala dodatne pojedinosti kako bi izbjegla identificiranje porodice, izvijestio je britanski list The Guardian nakon što je primio informacije temeljem zahtjeva za pristup informacijama.

Cilj postupka je izbjeći da žene prenesu potomstvu defektne gene u mitohondrijima - sićušnim štapićastim "elektranama" u stanicama koje opskrbljuju energijom.

Tehnika uključuje usađivanje ženi in vitro oplodnjom bebe s DNK tri osobe.

Beba ima nuklearni DNK majke i oca koji definira ključne karakteristike kao što su osobnost i boja očiju.

Osim toga, ima sićušnu količinu mitohondrijske DNK koju je osigurala žena donor - treći "roditelj".

Velika Britanija postala je prva zemlja u svijetu koja je formalno dopustila mitohondrijsku nadomjesnu terapiju (MRT) kada je HFEA oprezno dala zeleno svjetlo za postupak 2017. godine.

U 2018. ljekari za neplodnost u Newcastle Fertility Center at Life dobili su dopuštenje HFEA da dvije žene prime mitohondrijsku nadomjesnu terapiju.

Godine 2015. parlamentarni zastupnici otvorili su put promjenama glasanjem za izmjenu zakona o ljudskoj oplodnji i embriologiji koji postavlja pravni okvir za istraživanje i liječenje problema povezanih s plodnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.