open-navfaktor-logo
search
Dug 6 miliona KM
Robijaši slave prvu pobjedu, osigurano 500.000 KM za oporavak NK Čelik
Vijeće Grada Zenice danas je jednoglasno usvojio zaključke o izdvajanju 500.000 KM budžetskih sredstava za podršku oporavku NK Čelik.
20.08.2020. u 18:42
get url
text


Uprkos odgađanju sjednice, izazvane izostankom javnog prijenosa, vijećnici su bili jednoglasni u vezi sa spremnošću da se doprinese spašavanju kluba, koji je i samo Vijeće proglasilo simbolom grada, piše Zenicainfo.

Tarik Hadžimahmutović, predstavnik Uprave u ostavci, izložio je na početku sjednice finansijsku situaciju u Čeliku, prema kojoj je interverventnih 500.000 KM potrebno da se izmiri dug po ugovorima, kako bi Čelik bio u stanju da preživi i da mu se dozvoli učešće u takmičarskoj sezoni.

- Ukupan dug NK Čelik, prema informacijama iz Poreske uprave i Uprave za indirektno oporezivanje, procijenjen je na oko šest miliona KM - rekao je Hadžimahmutović.

On je između ostalog zatražio da se NK Čelik omogući ubiranje prihoda od zakupnine poslovnih prostora na stadionu, što bi u značajnoj mjeri pomoglo u stabilizaciji finansijskog stanja kluba.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, istakao je da se iz budžeta grada ne mogu izdvojiti značajnija sredstva, bez relevantnog finansijskog nalaza, insistirajući na reviziji stanja u NK Čelik, ali i ispitivanju odgovornosti za stanje u koje je klub doveden višegodišnjim nesavjesnim poslovanjem, piše Zenicainfo.

Uz zaključke koje je predložio gradonačelnik, Vijeće se složilo i sa svim ostalim, koji su predloženi tokom četverosatne sjednice. Vijeće je zatražilo od gradonačelnika da osigura 500.000 KM interventnih sredstava za pomoć Čeliku, s rokom od 15 dana, te donijelo zaključke da poslovni prostori na stadionu Bilino polje ostanu pod upravom grada, s tim da se sredstva od zakupa preusmjeravaju na račun NK Čelik, počev od 1. januara iduće godine.

Od Uprave kluba Vijeće je zatražilo da ponovo potpiše sporazum sa Poreskom upravom o reprogramu, kako bi se iz budžeta grada izdvajala sredstva na mjesečnom nivou.
Rezultat su na koncu pozdravili navijači Čelika, koji su cijelog dana stpljivo čekali kraj sjednice.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.