Uprkos odgađanju sjednice, izazvane izostankom javnog prijenosa, vijećnici su bili jednoglasni u vezi sa spremnošću da se doprinese spašavanju kluba, koji je i samo Vijeće proglasilo simbolom grada, piše Zenicainfo.

Tarik Hadžimahmutović, predstavnik Uprave u ostavci, izložio je na početku sjednice finansijsku situaciju u Čeliku, prema kojoj je interverventnih 500.000 KM potrebno da se izmiri dug po ugovorima, kako bi Čelik bio u stanju da preživi i da mu se dozvoli učešće u takmičarskoj sezoni.

- Ukupan dug NK Čelik, prema informacijama iz Poreske uprave i Uprave za indirektno oporezivanje, procijenjen je na oko šest miliona KM - rekao je Hadžimahmutović.

On je između ostalog zatražio da se NK Čelik omogući ubiranje prihoda od zakupnine poslovnih prostora na stadionu, što bi u značajnoj mjeri pomoglo u stabilizaciji finansijskog stanja kluba.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, istakao je da se iz budžeta grada ne mogu izdvojiti značajnija sredstva, bez relevantnog finansijskog nalaza, insistirajući na reviziji stanja u NK Čelik, ali i ispitivanju odgovornosti za stanje u koje je klub doveden višegodišnjim nesavjesnim poslovanjem, piše Zenicainfo.

Uz zaključke koje je predložio gradonačelnik, Vijeće se složilo i sa svim ostalim, koji su predloženi tokom četverosatne sjednice. Vijeće je zatražilo od gradonačelnika da osigura 500.000 KM interventnih sredstava za pomoć Čeliku, s rokom od 15 dana, te donijelo zaključke da poslovni prostori na stadionu Bilino polje ostanu pod upravom grada, s tim da se sredstva od zakupa preusmjeravaju na račun NK Čelik, počev od 1. januara iduće godine.

Od Uprave kluba Vijeće je zatražilo da ponovo potpiše sporazum sa Poreskom upravom o reprogramu, kako bi se iz budžeta grada izdvajala sredstva na mjesečnom nivou.
Rezultat su na koncu pozdravili navijači Čelika, koji su cijelog dana stpljivo čekali kraj sjednice.