open-navfaktor-logo
search
Nakon požara
RMU "Banovići": U rad stavljeni novi buldožeri, naredne sedmice moguć ulazak u jamu "Omazići"
Požar u jami "Omazići" Rudnika mrkog uglja Banovići se smiruje i rudari bi već naredne sedmice mogli ući u okno prvi put poslije 29. marta, kada je izbio veliki požar u jami, potvrdio je v. d. direktora RMU "Banovići" Fadil Kudumović.
01.05.2021. u 15:24
get url
text
RMU "Banovići": Nova dva buldožera

- Krenuli smo s puštanjem azota u jamu i poslije toga ćemo par dana pratiti analize. Očekujem da ćemo u nedjelju ili ponedjeljak tražiti dozvolu od federalnog inspektora za ulazak u jamu. Plan za ulazak je već napravljen i po njemu će se postupati - kaže Kudumović.

Po pokazateljima iz hemijskih analiza, dodaje, u jami su trenutno minimalne količine požara, najvjerovatnije samo tiha oksidacija.

- Po nivoima ugljen-monoksida, kisika i metana koje bilježe instrumenti u jami, vrijednosti su u granicama i pretpostavljamo da je požar ugašen - ističe Kudumović.

U posjeti RMU "Banovići" ove sedmice bio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, koji je obećao pomoći u plasmanu uglja.

- Ministar je obećao da će pomoći u isporuci uglja za termoelektrane Kakanj i Tuzla. Dogovorili smo isporuku 60.000 tona za Kakanj, a naredne sedmice imat ćemo sastanak u Elektroprivredi BiH, da bismo postigli dogovor o isporuci još 70.000 tona i rasteretili ugalj sa našeg depoa. Mi ne želimo tražiti nikakvu pomoć, imamo zalihe uglja i treba nam samo plasman - kaže direktor RMU "Banovići" Fadil Kudumović.

Na površinskom kopu RMU "Banovići" jučer su počela s radom dva nova buldožera.

- Tri godine smo pokušavali ostvariti tu nabavku da ne bi bilo dovedeno u pitanje snabdijevanje elektro-energetskog sektora i naših kupaca - kaže Kudumović.

Direktor i Uprava Rudnika su vršioci dužnosti, a mandat im istječe 15. augusta. Nadzorni odbor rudnika 23. aprila raspisao je javni oglas za imenovanje direktora i uprave.

- Očekujem da će proces imenovanja biti okončan do kraja jula - zaključio je Kudumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.