open-navfaktor-logo
search
Mali vodič
Rjeđe su hemijski tretirane od uvoznih: Kako prepoznati domaću jagodu
Sezona jagoda uveliko je počela, pa su stolovi na pijacama puni ovih slasnih plodova.
06.05.2023. u 18:52
get url
text

No, jagode su vrlo često tretirane raznim hemijskim sredstvima kako bi što prije sazrele i bile plasirane u prodaju, pa su mnogi oprezni kada kupuju.

Na našem tržištu jako je puno uvoznog voća i povrća koje kod kupaca budi sumnju u način proizvodnje i transport, iako i domaća jagoda može biti prskana pesticidima.

Ali, prema riječima stručnja, to je ipak rjeđe, a za zdravlje uvijek je najbolje jesti sezonsko i voće i povrće koje je uzgojeno na našim prostorima.

Međutim, kako kada dođete na pijacu prepoznati domaću jagodu?

Ako ste i vi u nedoumici, evo nekoliko savjeta uzgajivača jagoda:

Okus

Glavna razlika domaće i kupljene jagode je u okusu, jer jagoda proizvedena kod nas imat će puno intenzivniji okus, pa onaj koji je konzumira neće imati utisak kao da su plastične ili kao da bi trebalo dodati šećera. Domaće jagode imaju jak, sladak i ukusan okus koji ostaje u ustima i nakon konzumiranja. Također, kad se koriste u kolačima, daju snažnu aromu.

Miris

Kupljene uvozne jagode vrlo često nemaju nikakav miris ili je on vrlo slab. Razlog za to je što se uvozne jagode često beru dok nisu zrele i crvene. Boju i miris daje sunčeva svjetlost koja u ovom slučaju izostaje.

Oblik

Za razliku od uvoznih jagoda, domaće će biti nepravilnog oblika, s deformacijama i pukotinama. Također, uvozne jagode su velike. Uz to, uvozne jagode su jako tvrde na dodir i dok se jedu, dok su domaće puno mekanije.

Boja

Dok su uvozne jagode intenzivne crvene boje, domaće ne moraju biti takve. Svakako, to zavisi od sorte, ali domaće jagode variraju od svijetlo crvene do tamno crvene boje. Boja domaće jagode unutra može biti puno svetlija od spoljašnjeg dijela, dok će uvozne jagode biti jarko crvene iznutra i spolja.

Peteljka

Kod jagoda koje su uzgojene na našim prostorima peteljka je blijedo zelena, a razlog za to je to što su nedavno ubrane. Ako je peteljka tamnija, znači da je prošlo više vremena od berbe. Razlika je i u sjemenkama. Naime, domaća jagoda će imati puno više sjemenki od uvozne.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.