open-navfaktor-logo
search
Selekcija Grčke
Rival naše reprezentacije u predbaražu: Brojke na strani Zmajeva, selekciju čine četiri internacionalca
U predbaražu za Svjetsko prvenstvo 2023. godine muška seniorska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će protiv Grčke.
15.03.2022. u 10:58
get url
text

Sutrašnji meč u dvorani "Tasos Kampouris" u Halkidi na rasporedu je sutra u 18:15 sati. Revanš-meč na rasporedu je 19. marta u tuzlanskoj dvorani Mejdan.

Naredni protivnik izabranika Tonija Čoline ima dugu tradiciju u rukometu.

Grčka je igrala na Olimpijskim igrama 2004. gdje je pobijedila Brazil, Koreju i Egipat. Jedini poraz su doživjeli od budućeg prvaka Hrvatske, te završili na šestom mjestu na turniru. Treba istaći i da su na Svjetskom prvenstvu održanom godinu dana kasnije također bili šesti.

Grčka je do baraža za Svjetsko prvenstvo koje se igra naredne godine stigla tako što je igrala prvu rundu kvalifikacija s najslabije rangiranim reprezentacijama Evrope. Tu su igrali u grupi 1 i zauzeli prvo mjesto sa svim pobjedama protiv selekcija Turske, Belgije i Kosova.

VEZANI TEKST - Osiguran TV prijenos: Ovdje možete gledati dvomeč Zmajeva protiv Grčke

Selekciju Helena sa klupe predvodi 45-godišnji Georgios Zaravinas, nekadašnji reprezentativac te zemlje. Bio je član generacije koja je ostvarila najbolji rezultat u historiji države.

Reprezentacija Grčke se većinom sastoji od igrača iz domaćeg prvenstva, tačnije iz dva najveća kluba u državi Olympiacosa i AEK-a.

Ovu selekciju čine četiri interinacionalca: Panagiotis Papantonopoulos, Theodoros Boskos, Nikolaos Liapis i Nikos Loizo. Prva trojica su 20-godišnjaci i igraju u istom klubu u Španiji - Ademar Leonu. U timu koji je nekada bio u vrhu evropskog rukometa svlačionicu dijele sa našim reprezentativcem Stjepanom Jozinovićem. Četvrti igrač koji nastupa izvan države jeste golman Nikos Loizos. Tridesetdvogodišnji golman italijanskog Presana je povratnik u nacionalni tim poslije četiri godine odsustva.

Kapiten i ponajbolji igrač sutrašnjeg protivnika Zmajeva je Charalampos Mallios, koji ima iskustva igranja u Njemačkoj.

Naša reprezentacija je protiv Grčke do sada igrala četiri puta i upisala je sve četiri pobjede.

Prva dva susreta odigrana su 2012. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, dok su dvije godine kasnije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo Zmajevi oba susreta dobili ubjedljivo (28:23, 27:22).

Ukoliko se naša selekcija plasira u drugi krug baraža, tamo će biti nenositelj, a voljom žrijeba određeno je da rival bude selekcija Crne Gore (jedno od najvećih izenađenja nedavno završenog Evropskog prvenstva).

Ovi susreti su na rasporedu između 11. i 17. aprila, a pobjednici baraža obezbijedit će plasman na Svjetsko prvenstvo.

Svjetsko prvenstvo igra se od 11. do 29. januara naredne godine u Poljskoj i Švedskoj. Na njemu će nastupati 32 reprezentacije iz pet konfederacija, a utakmice će se igrati u devet gradova.

Već je poznato 14 učesnika Svjetskog prvenstva, a to su: Poljska, Švedska, Danska, Francuska, Norveška, Španija, Bahrein, Iran, Katar, Saudijska Arabija, Argentina, Brazil, Čile i Urugvaj.

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.