open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Rikardo Druškić oslikavanjem murala označio početak Festivala ulične umjetnosti
Jučer u toku školskog velikog odmora, simboličnim fotografisanjem sa učenicima i nastavnicima osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić", mural je dovršen i od sada će krasiti stražnji zid zgrade Sarajevskog ratnog teatra u dvorištu škole "Musa Ćazim Ćatić"
12.09.2019. u 17:44
get url
text
Zajednička fotografija pored murala

Ovogodišnji Festival ulične umjetnosti FUU, započeo je oslikavanjem murala pod nazivom "Beskrajna poezija pokreta" iz istoimenog ciklusa u kojem se umjetnik trenutno nalazi.

Festival ulične umjetnosti je multimedijalni umjetnički festival na otvorenom čija se pozornica proteže kroz različite dijelove grada Sarajeva, popularizirane ali i zapostavljene. Ovakav događaj, već uobičajen u urbanoj kulturi evropskih gradova, spontano je dešavanje koji publiku ne obavezuje na posjetu, već joj dolazi sam – u parkove, ulice, naselja, šetališta; oživljavajući gradska područja kroz kulturu i umjetnost.

Svoje programske sadržaje Festival prezentira tako da čini publiku pasivnim i aktivnim učesnicima/cama kroz animaciju djelovanjima koja već u stvaranju postaju i ostaju urbano i kulturno naslijeđe grada.
Kao i ostali radovi Rikarda Druškića i ovaj rad je razigran, maštovit i apstraktan, ali nudi i materijal za posmatranje, nakon kojeg se počinju pojavljivati oblici i nazirati narativi.

Jučer u toku školskog velikog odmora, simboličnim fotografisanjem sa učenicima i nastavnicima osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić", mural je dovršen i od sada će krasiti stražnji zid zgrade Sarajevskog ratnog teatra u dvorištu škole "Musa Ćazim Ćatić".

Tim povodom, Rikardo je je izjavio da se rad na kojem je radio u proteklih nekoliko dana nalazi u dvorištu OŠ "Musa Ćazim Ćatić", dvorištu u kojem je i sam kao dječak provodio puno vremena, igrajući se, te da mu je zbog toga bilo posebno drago raditi u ovom okruženju. Istakao je također da je ovo njegovo četvrto učešće na FUU festivalu, a ujedno i najdraže od svih.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.