open-navfaktor-logo
search
Predsjedništvo BiH
Rijetko saziva sjednice: Budžet BiH za ovu godinu čeka Dodika
Korigovani Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu stigao je 30. marta u Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za njegovo predlaganje, ali još nije poznato kada će biti održana sjednica s budžetom na dnevnom redu iako se očekivala ove sedmice, rečeno nam je iz Predsjedništva.
13.04.2021. u 14:05
get url
text
Sa sjednice Predsjedništva BiH

Nacrt budžeta jednoglasno je utvrđen na sjednici Vijeća ministara BiH još 25. marta, a potom je ovaj najvažniji finansijski dokument upućen u Predsjedništvo BiH.

No, prema informacijama, čeka se da Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zakaže sjednicu kako bi bila usvojena ta dorađena verzija budžeta BiH za 2021. godinu. 

Pero Simić, Dodikov savjetnik za informisanje, nije nam znao reći imali uopće naznaka sjednice.

VEZANI TEKST - Nacrt budžeta BiH "na popravci": Bevanda našao novac za borbu protiv pandemije

Inače, Dodik rijetko i saziva sjednice. Otkako je preuzeo predsjedavanje Predsjedništvom BiH, 20. novembra 2020. godine, održana je samo jedna redovna sjednica.

Podsjetimo da je prvobitna verzija budžeta BiH za ovu godinu iz Predsjedništva BiH vraćena Vijeću ministara na doradu. Kako je bilo pojašnjeno, problem je što nisu bila predviđena sredstva za borbu protiv COVID-19, a traženo je da se ne povećava osnovica za obračun plaća državnih službenika, što je bilo ukalkulisano.

U korigovanom budžetu osigurano je oko 21,6 miliona KM za borbu protiv pandemije koronavirusa, dok plaće zaposlenih u institucijama BiH ostaju na nivou iz porethodne godine. Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2021. godinu, prema nacrtu, iznosi oko 1,8 milijardi KM.

Prema proceduri, Predsjedništvo BiH budžet predlaže Parlamentarnoj skupštini BiH. Do usvajanja budžeta, BiH je na privremenom finansiranju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.